Lego

2017.12.02. 07:00

Bakony–Balaton Kocka Klub: A játék, amiért a felnőttek is rajonganak

A Bakony–Balaton Kocka Klub minden eddiginél nagyobb kiállítással, 150 négyzetméternyi legóval lepte meg a látogatókat. A rengeteg látványos építmény közül mi főleg a járművekre fókuszáltunk.

Molnár Sándor

Hollósy Szabolcs kedvencével, a motoros exkavátorral Fotó: Molnár Sándor

Két hétig volt látható a déli-iparipark területén megrendezett kiállítás, amelyre számtalan különlegességet hoztak el a klubtagok. A járművek kedvelőit Hollósy Szabolcs vezetésével várták az építők. Az egyébként autógépész apukának már gyerekkorában is volt néhány készlete, aztán amikor a gyermekei nagyobbak lettek és játékot keresett a számukra, rájött, hogy a dán építőjátékkal érdemes foglalkozni, mivel azok jól variálhatóak. A keresgélés során ráakadt a gyerekkori kedvenceire, eljutott a programozható robotokig a szuper kis járműveken keresztül. Utóbbit azért is kedveli, mert sokat tanult áttételekről, meghajtásokról, járműfelépítésről és futóművekről, amelyek mind-mind megtalálhatóak ezekben a készletekben. Bár igazi kedvencei a programozható robotok, azért szívesen épít technic járműveket is, amelyekben az elektromotoros vagy fogaskerekes meghajtások mellett jelen van a pneumatika több generációja is.

Hollósy Szabolcs kedvencével, a motoros exkavátorral Fotó: Molnár Sándor

A híres 8880-as Super Car is látható volt a kiállításon, amelyről Hollósy Szabolcs elmesélte, hogy a sportautókra jellemzően farmotoros, kétszemélyes és független kerékfelfüggesztés, négykerék kormányzás és négykerékhajtás jellemzi. A felnyíló lámpa a 80-as, 90-es évek világát idézi. A járművön ezt mechanikusan oldották meg, a műszerfalon elhelyezett forgatható karral, amely egy ten-

gelyáttételen keresztül felbillenti a fényszórókat és kiemeli a karosszéria vonalából. Kíváncsiságból rákerestem az interneten, és a szuper járgányt használtan manapság 60–70 ezer forint körüli áron kínálják a rajongóknak. A kreatív vonal termékei között találkoztunk olyan kedvelt típusokkal is, mint a Volkswagen Bogár, a Mini vagy a Ferrari változatai. Ezek klasszikus kockákból épülnek fel, modellértékűek, a nyitható ajtókon, motorháztetőn túl nincs működő funkciójuk. Nagy élmény a megépítésük a kisméretű kockákból és például a Mini esetében, még az üléskárpit színvilágát is megoldották egyszer egyes csempékkel, gyakorlatilag élethűre – avat be a részletekbe a technikai szakértő.

Szabolcs kedvence a régi, motoros exkavátor, amelyben van négy motor, két távirányító-vevő és gyakorlatilag teljes egészében utánozza az eredeti járművet, amely a két lánctalpával képes előre és hátra menni, kanyarodni és a kanala is mozgatható. A felépítmény teljesen körbeforoghat, mert az összes elektronikát a felső részben helyezték el. Összesen hat funkció működtethető a négy motorral és a két távirányítóval. A sok technikai adatot hallva, egyszerű kockakedvelőként csak ámulok és bámulok, aztán elindulok, hogy felfedezzem a 90 négyzetméteresre összeépített város rejtett csodáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!