A legrangosabb raliverseny

2020.12.02. 07:00

Készülődnek a Dakarra: Trélerre tették a füredi versenykamiont

Szervizkamionhoz kapcsolt trélerre tették a Fazekas Motorsport Scania típusú versenykamionját a balatonfüredi Fazekas Károly szállítmányozási cégénél kedden este, hogy eljuttassák a világ legnagyobb sivatagi viadalára, a január elején startoló Dakar raliversenyre.

Kovács Erika

A versenykamiont feltették a trélerre

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Felkészült a csapatunk az útra, illetve a versenyre – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Fazekas Károly cégvezető, pilóta kedden este, amikor feltették a szuperjárgányt a trélerre, amelynek december 3-án, 12 és 13 óra között kell megérkeznie a franciaországi Marseille-be.

A kikötőből aztán három héten át viszik a kamiont hajóval a tengeren, hogy január 3-án indulásra készen álljon a dakari versenyre.

A versenykamiont feltették a trélerre
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kamion felkészítésén odafigyeltek többek között arra is, hogy a különleges járgány minden porcikáját megóvják a tengeri úton, ezért egyebek mellett lefújták a lengéscsillapítókat egy speciá­lis anyaggal, mely védelmet nyújt a sós levegővel szemben. Végeztek a csomagok összeállításával is, így a hálózsákokat és a sátrakat ugyancsak eltették már. Készen áll az útra a balatonfüredi csapat, melynek tagjai – Csőszi Péter kamionsofőr, Horn Albert navigátor és Major Gábor, a terepjáró sofőrje – december 2-án, szerdán kora reggel indulnak el Balatonfüredről a trélerre tett versenykamionnal, valamint egy kísérő kisterepjáróval együtt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A versenyjárgány 16 500 köbcentis, V8-as motor hajtja, 1400 lóerős, a nyomatéka 5600 newtonméter. A verseny a sivatagban 6-7000 kilométeren át vezet, a szervezők az előző napon közlik a következő út hosszát. Fazekas Károly december 28-án indul útnak Magyarországról. Győzni szeretnének, de kemény viadalra számítanak, mert a 36 induló kamion között több világklasszis is rajthoz áll a szaúd-arábiai Dzsiddában.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Idén a Fazekas Motorsport Fazekas Károly pilóta vezetésével az előkelő második, illetve harmadik helyen ért célba január 18-án a versenykamion­nal a kamionok között, illetve a kamionok és autók mezőnyében a 6500 kilométeres nemzetközi küzdelemben, az Africa Eco Race 2020 versenyen. A januári Dakar ralira a szervezők hívták meg a kitűnő csapatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!