zánka

2018.07.14. 08:00

Kétszázezer lóerő találkozott AlfaCityben

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg az elmúlt szombaton az Alfa Amore online közösség Európa legnagyobb Alfa Romeo-találkozóját, az AlfaCityt. Idén csaknem 1500 Alfa Romeót vártak a szervezők a zánkai rendezvényre.

Molnár Sándor

A hazai alfások mellett érkeztek cseh, szlovák, román, osztrák, német, lengyel és olasz márkarajongók. A találkozó minden ötödik résztvevője külföldi volt, több olasz márkaklub is képviseltette magát. Köztük volt a padovai Registro Italiano Alfasud is, akik rendőrautókat gyűjtenek, és elhoztak egy ritkaságnak számító Alfa 33-ast, amelyből még az olasz állami rendőrség gyűjteményében sincs egyetlen példány sem. Az Alfa Romeo 2018-ban visszatért a versenypályákra, a Sauber Forma–1-es csapatának névadó szponzora lett, ezért az idei találkozó fő témáját is a világ egyik legismertebb pályaverseny-sorozata ihlette, számos program és látvány­elem épült e köré. A résztvevők kerék- és izzócsereversenyen, autószimulátorokon tehették próbára ügyességüket, illetve egy, a Hungaroringet formázó versenypályát is kipróbálhattak távirányítós kisautókkal. A márka elválaszthatatlan részét képezi gazdag történelme, ezért AlfaCityben a szokásoknak megfelelően kiemelt helyen tekinthették meg a látogatók az old- és youngtimer korú Alfákat.

Nagyon sok érdeklődőt vonzott a kézzel előállított Alfa Romeo 4C bemutatóautó, amely a Maserati-gyárban készült. A különleges sportkocsi gyártását hamarosan befejezik, mert az üzemnek újabb tervei vannak. A normál motorral ellátott, 1750 köbcentiméteres, turbóbenzines autó 240 lóerős. A könnyített karosszéria mindössze 69 kilogramm, és az autó teljes súlya is 900 kiló alatt maradt. A napokban vette át az utolsó magyarországi 4C-t a tulajdonosa, így a hazai utakon is találkozhatunk négy-öt példánnyal belőle. Az első sorszámozott változatú, hófehér 4C-nek is magyar tulajdonosa van. A találkozó főszereplője a Stelvio Quadrifoglio volt, amely az egyik legerősebb szériagyártású szabadidő-autó. A Stelvio több szempontból is mérföldkő volt az Alfa Romeo szempontjából. A 108 éves márka első sorozatgyártású SUV-jának számít a tavaly bemutatott modell, amelynek legsportosabb Quadrifolgio változata körrekordot döntött saját kategóriájában a Nordschleifén. A zánkai autós nap házigazdája Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető volt, aki az Alfa Romeo márka hazai nagykövete. A programok sorát neves magyar DJ-k fellépései zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!