Lóerő

2012.01.20. 09:29

Kevesebb tragikus baleset

Veszprém - A megyei közlekedésrendészet idei akcióinak fókuszában továbbra is a legnagyobb kockázatot jelentő gyorshajtók kiszűrése szerepel.

Halmos György

Erről a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára beszélt a minapi évértékelőn. Reiter Barnabás alezredes kiemelt feladatként nevezte meg az ittas járművezetők kiszűrését, a biztonsági öv, a gyermekbiztosági rendszer használatának folymatos ellenőrzését.

Szólt arról, hogy folytatják az iskolákban tavaly elkezdett Szuperbringa akciót. Azzal kapcsolatban megjegyezte, hogy több mint 2100 biciklit vizsgáltak meg és összesen 4163 hiányosságot találtak.

- Ez elkeserítő, ugyanis nem véletlenszerű akcióról volt szó, hanem előre bejelentettük az iskolákban, és ennek ellenére volt ennyi hiba. Hozzátette, hogy a második, megismételt ellenőrzés szintén lesújtó eredményt produkált, ezért ezen a területen van még mit javítani.

Veszprém megyében tavaly a személyi sérüléssel végződő közúti balesetek aránya négy százalékkal növekedett a 2010-es adatokhoz képest, a tragikus kimenetelűeké viszont jelentősen, 41-ről 32-re csökkent. Érdekessége a közúti statisztikának, hogy míg az adatok szerint 2010-ben 591 balesetben 803-an sérültek, addig tavaly 617 balesetben 802-en, vagyis több balesetben kevesebben.

A szakemberek jelentős előrelépésnek tartják, hogy a halálos balesetek száma nagymértékben csökkent, hiszen míg 2007-ben 61-en vesztették életüket a megyében közlekedési balesetben, addig 2011-ben 32-en, azaz csaknem a fe- lére mérséklődött. Öt év alatt hasonló tendencia érvényesül a sérültek (1155-ről 802-re), illetve az ittasan elkövetett (119-ről 76-ra) balesetek számában. Ugyanakkor az ittasan elkövetett balesetek aránya alig változott fél évtized alatt, továbbra is 1015 százalék között mozog az összes balesethez képest.

Minden közlekedési balesetekkel foglalkozó statisztikában első helyen szerepel az okok között a gyorshajtás, a sebesség helytelen megválasztása. A legtöbb balesetet továbbra is a gépkocsivezetők okozzák. (Az elmúlt esztendőben huszonhárommal több személyautó-sofőr okozott balesetet, mint 2010-ben.) A kétkerekűek vezetői tizenegy balesettel többet okoztak tavaly, mint 2010-ben, ami az összbalesetek több mint a negyedét teszi ki, ezenbelül kiugróan magas, csaknem 20 százalékos a biciklisek aránya.

Az adatok eltérő képet mutatnak arról, miként zárták a kapitányságok, őrsök az 2011-es évet. A tavalyelőttinél jobb eredményt ért el Sümeg, Várpalota, Veszprém, romlottak az adatok Balatonalmádiban Balatonfüreden és Pápán, míg Ajkán az elmúlt két évben egyaránt 78 baleset történt.

Az országban összesen 15 800 személyi sérüléses közúti baleset történt, ez 3,1 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben, amikor 16 308 balesetet regisztráltak.

 

Ha ironikusan fogalmaznék, akkor azt is mondhatnám, hogy a baleset-megelőzés talán legnagyobb szponzorai az üzemanyag-forgalmazó cégek. Mondhat bárki bármit, a lélektani határt rég meghaladó benzinár miatt egyre kevesebb az autó az utakon. Ha kevesebb, akkor ebből következően a balesetek számának is csökkennie kell. A közlekedési morál még javulhatott is az elmúlt években, de ez betudható a már ausztriai bérekhez igazított szabálysértési bírságoktól való rettegésnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!