Lóerő

2012.10.25. 04:50

Lassan itt a csere ideje

Megyei körkép – Amikor a napi átlaghőmérséklet hét fok alá süllyed, a nyári gumiköpenyt télire kell cserélni. Hétvégén már szükség lehet rá.

Tremmer Tamás

Ha csak átmenetileg is, de a hétvégén megmutatja arcát a tél. A hideg közeledtével egyre esedékesebbé válik a téli gumiabroncsok használata. Sokan csak az első hó leesése után kerítenek sort a műveletre. Ne várjunk az utolsó pillanatig, mert ilyenkor már sorállás van a gumis műhelyekben, hívta fel a figyelmet minderre Serdült József, pápai gumiszerelő.

Mi a kötelezően ajánlott váltási időpont? – kérdeztük. Serdült József jelezte, amikor a napi átlaghőmérséklet hét fok alá süllyed, a nyári gumiköpenyt télire kell cserélni. Hét fok alatt a nyári gumi jelentősen veszít tapadási képességéből, ezért baleseti veszélyforrássá válhat. A téli gumi előnye a speciális szilika és gumi keverékéből adódik, ami a hidegben sem keményedik meg, ezáltal jóval nagyobb tapadást biztosít. Hóban, fagyban a nyári gumival többszörös is lehet a fékút a téli abroncshoz képest! A legveszélyesebb felület a jég, ami a havas útnál kétszer, a száraznál viszont nyolcszor csúszósabb. És a lassan már jelentkező éjszakai fagyok következtében szinte bárhol kialakulhatnak síkos, jégbordás felületek. Ezért is időszerű a váltás.

Téli abroncsok esetében különösen fontos a megfelelő profilmagasság, négy milliméter alatti futómélység elérésekor már javasolt új téli gumit felrakni. Lehetőség szerint mind a négy kerékre téli köpeny kerüljön, mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!