Esőmenő gokartosok

2017.10.14. 13:00

Véres csaták, zuhogó eső a nemesvámosi körversenyen

Október 8-án rendezték a nemesvámosi pálya első körversenyét a Veszprém Gokart szervezésében. Az időjárás olyannyira megtréfálta a nevezőket, hogy a Forma1-ben félbeszakították volna a versenyt, míg eláll az eső.

Mulicz László

Fotó: Veszprém Gokart

Huszonnégyen jelezték indulási szándékukat. Az éles verseny előtt mindenkinek lehetősége volt szabadedzésre, mivel kissé módosított nyomvonalat alakítottak ki a futamra. Ekkor kezdett csöpögni az eső, de itt még egész jó köröket lehetett gokartozni.

Az ötperces időmérők kezdetekor már nem volt kegyes az időjárás, így vizes pályán próbáltak jó köröket összehozni a pilóták kisebb-nagyobb sikerrel. Voltak, akik szinte minden körben megpörögtek, kicsúsztak, így a rajtrács hátsó részéről kezdhettek neki a húszperces versenynek.

Fotó: Veszprém Gokart

A pilótákat a súlyuk alapján sorolták csoportokba, könnyű, közepes és nehéz csoportokba. Aki könnyebb volt az átlagsúlynál, azt felsúlyozták, valamint a 84 kg felettieket két csoportra bontották az időmérőn elért idejeik alapján. A verseny előtt kalapból húzással kisorsolták a gokartokat, ki melyikkel vág neki az izgalmas versenynek. Az eltolt rajtrácson állóhelyből kellett rajtolni, így egy jól elkapott rajt is döntő lehetett.

A könnyűsúlyban (light) az első körökben – egy-két megforgás kivételével – tapogatva, néha lépésben haladva, szépen elszakadtak egymástól a versenyzők, majd a futam felénél az élboly lekörözte a lassabbakat, így viszonylag sima futamot tudhatott maga mögött ez a csoport. A futam második felében aztán egy nagy kicsúszás miatt a „safety car” mögött ismét összegyűlt a mezőny, míg visszatolták a kicsúszott versenyzőt, majd újra nekiindultak a hátralévő köröknek, melyet a junior Rédling Tamás nyert meg.

A következő esős húsz percben a közepes súlyúakon (medium) volt a sor, ahol erős rajt után szinte vonatként mentek a gokartok. Az ötödik helyről rajtoló Mulicz László az első körökben szépen jött fel újabb és újabb pozíciókat szerezve, és már a harmadik helyért küzdött, mikor kicsúszott, így a mezőny végéről kezdhette újra a felzárkózást. Mindent elkövetett, hogy utolérje az élbolyt, így sorra a legjobb időket gokartozta de aki a határokat feszegeti, az újabb hibákat is elkövethet. Így jártak az élen gokartozók is: meg-megcsúsztak, ahogy Vida Márk is rontott és pozíciót vesztett, de végül sikerült az élre állnia, és higgadt vezetéssel végül elsőként intették le.

Fotó: Veszprém Gokart

A harmadik körben elállt az eső, így a 84 kilogramm felettiek (heavy) A csoportjának versenyzői bizakodva indultak neki a csúszós pályának. A rajt után szorosan egymást követve kezdték meg köreiket, kissé csúszkálva várták, hogy a másik mikor ront. A harmadik körben aztán Békefi Sándor egy profi előzést mutatott be, mikor az előtte haladó Klepeisz az ideális ívről lecsúszva tudta csak bevenni az egyik kanyart. A következő körök folyamán elszakadtak egymástól a versenyzők, de mivel a pálya elkezdett száradni, így néhol jobb tempót lehetett gokartozni. Az utolsó körök egyre izgalmasabbak lettek, mivel a dobogósok – elszakadva a mezőnytől – ismét egymást kezdték kergetni, de a stabilan vezető Navratyil Zsolttól már nem lehetett elvenni az elsőséget.

A heavy kategória B csoportja örülhetett a legjobban, mivel szinte száraz pályán vághattak neki a körözésnek. A rajtot követően már nyikorogtak a gumik az aszfalton, és véres csaták kezdtek kialakulni a dobogó második-harmadik fokáért. A legnagyobb csata Rikk Attila és Schéfer Benedek között alakult ki a harmadik-negyedik pozíciók között. A csatának aztán egy előzési kísérletből lett baleset és kicsúszás vetett véget, amikor is félbeszakították, majd leintették a futamot. A kezdetektől vezető Steierlein Dávidot senki sem tudta megszorongatni, így biztos előnnyel nyerte ezt a futamot.

Izgalmas verseny volt, igazi türelemjáték, pontos, higgadt, kicsúszás nélküli vezetés kellett a győzelemhez, az első helyezettek között sokszor csak tizedmásodpercek voltak a befutók végén, ami húsz perc után esőben, elég szorosnak mondható.

A kategóriák helyezettjei, light csoport: 1. Rédling Tamás, 2. Bartus Márk, 3. Menczel Máté, 4. Janus Martin, 5. Nagy László, 6. Pócsay Attila. Medium csoport: 1. Vida Márk, 2. Nagy Dániel, 3. Mulicz László, 4. Borenich Balázs, 5. Holczer Péter, 6. Kovács Kristóf. Heavy A csoport: 1. Navratyil Zsolt, 2. Békefi Sándor, 3. Klepeisz Zoltán, 4. Szűcs Soma, 5. Horváth Csaba. 6. Iván András. Heavy B csoport: 1. Steierlein Dávid, 2. Gulyás Ádám, 3. Rikk Attila, 4. Schéfer Benedek, 5. Láng Sándor, 6. Németh Kornél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!