Gondos tulaj, tiszta jármű

2018.02.23. 11:15

Megbüntethetnek, ha koszos az autóm?

Esztétikai szempontból is hasznos, ha rendszeresen lemossuk autónkat. Ám vannak olyan esetek, amikor akár szabályt is sérthetünk, ha nem fordítunk kellő figyelmet a kocsink tisztán tartására.

Napló-információ

Mielőtt leesett a hó, több autót is lehetett látni a közutakon, amelyeken a felverődött sártól, kosztól olvashatatlan volt a rendszám. Majd beköszöntött a februári tél, és a havazás tette nehézkessé az autók beazonosítását. Mind-emellett nem egy sofőr hanyagságára utalt a szennyeződéstől, latyaktól átláthatatlan hátsó szélvédő is. Pedig a KRESZ rögzíti a közlekedőkre vonatkozó szabályokat és a járművek közlekedési feltételeit is, amely szerint a rendszámtáblákat jól olvasható állapotban kell tartani.

A hatósági jelzések elhelyezését, láthatóságát mindemellett a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló, úgynevezett KöHÉM-rendelet is tartalmazza. Ez alapján a rendszámtáblát megvilágító lámpák tisztaságára is érdemes külön odafigyelnünk, hiszen annak olyan fényerővel kell világítania, hogy az álló jármű rendszámát sötétben, tiszta időben legalább 20 méterről el lehessen olvasni.

Utánajártunk, hogy milyen büntetéssel, szankciókkal számolhat az, aki nem tesz eleget az említett jogszabályoknak: Az intézkedő rendőr minden esetben a jogszabályok alapján jár el. Amennyiben a közlekedésben részt vevő a magára és a járművére vonatkozó előírásokat figyelmen kívül hagyva vesz részt a közúti forgalomban, az szankciót von maga után. Minden eset egyedi elbírálást igényel. Az intézkedő rendőrnek – az eset körülményeitől függően – jogszabály szerint lehetősége van arra, hogy figyelmeztesse a szabályszegőt, de lehetősége van arra is, hogy a helyszínen bírságot szabjon ki, továbbá szabálysértési eljárást is kezdeményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!