tudnivalók

2019.06.23. 07:00

Megfontoltan, körültekintően és kisebb sebességgel közlekedjünk, ha kerékpárt szállítunk

A vaká­ciós programokból nem maradhatnak ki a kerékpáros túrák, ám az indulási pontokhoz nem mindig a drótszamár nyergében jutunk el. A vonatos utazás mellett sok minden szól, a hazai tapasztalatok szerint sajnos ellene is, ezért most vegyük sorra az autós kerékpárszállítás legfőbb tudnivalóit.

Napló

Forrás: Shutterstock

A szállítóeszköz kiválasztásakor tudni kell, hány és milyen kerékpárt vinnénk, s milyen szerkezet illeszkedik legjobban az autónkhoz.

Kezdjük a legegyszerűbben beszerezhetővel, a hátfalra szerelhető szállítóval. Vásárlásnál figyelni kell rá, hogy ismertebb, megbízható gyártó termékét válasszuk, és általa az adott autótípushoz ajánlottat. Egyik előnye a kisebb lég­ellenállás és fogyasztás, másik előny, hogy kényelmesebb a kerékpár felrakása, mert nem kell fej fölé emelni.

Ezek a tartók pántokkal, párnázott talpakkal a csomagtér ajtajára szerelhetők, mégpedig gyorsan, de általában nem zárhatók, ezért nem célszerű ezeket az autón hagyni a parkolóban, mivel a hevedereket levágva a tartót el lehet vinni. Általában legfeljebb három kerékpár szállítható velük, és az első alkalommal a biciklik felrakása több időt vesz igénybe, amíg összepasszoltatunk mindent. Ügyeljünk a kerékpárok tökéletes rögzítésére is.

Az ilyen szállításnál a túlnyúlás hátrafelé legfeljebb 1 méter, oldalra 40 centi lehet. A rakomány szélessége a 2,5 métert nem haladhatja meg, ami a járművön túlnyúlik, azt jelezni szükséges – zászlóval, táblával, túl széles rakomány esetén elöl fehér, hátul piros lámpával és elöl fehér, hátul piros fényvisszaverővel. A kilátást hátrafelé biztosítani kell, ehhez általában megfelel a két külső visszapillantó tükör.

A gépkocsi hátsó részén lévő világító- és ­fényjelző berendezések, valamint a rendszámtábla semmilyen (!) mértékben nem takarható. Szükség esetén ezért az előírásoknak megfelelő kiegészítő rendszámtáblatartót kell a rakományra szerelni. Ebbe belehelyezhetjük az autó hátsó hatósági jelzését vagy az okmányirodákban pár ezer forintért beszerezhető különleges, szürke rendszámot, de ez utóbbi nem kötelező. Az a megoldás viszont, hogy a rendszámtáblából másolatot készíttetünk és azt helyezzük fel a szállítóra, komoly büntetéssel járhat, mert egyedi azonosítójellel való visszaélésnek minősül. Akkor is, ha feltüntetjük rajta: másolat – copy.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a hátfali pótkerékre vagy vonóhorogra szerelhető tartókra is. Utóbbi megoldás a legegyszerűbbek közé tartozik. A szerkezetet a vonóhorogra erősítjük a befogófejjel. Ezek szinte bármilyen kerékpár szállításához alkalmasak és hasonló előnyökkel bírnak, mint a többi hátsó tartó, ráadásul a lopás ellen általában zárható a vonóhorgon a tartó. Azt azonban pakolás előtt ne feledjük, ezek a tartók megnehezíthetik a csomagtartó megközelítését.

Nagyon gyakori a klasszikus módi, a tetőn szállítás. Ez az összes kerékpártípusnál megfelelő lehet, akár még a tan­dem is felfér. Arra figyeljünk, hogy túlnyúlás nem engedélyezett oldalra, a hossztengelyben pedig előre és hátra 40-40 centiméter lehet a jármű első és hátsó síkjához képest. A személygépkocsi legnagyobb magassága kerékpárral együtt 4 méter, az utánfutóé pedig legfeljebb 3 méter lehet. A kerékpárt a tartókhoz rögzíthetjük, ennek többféle megoldása létezik, a lopás ellen érdemes kulccsal zárható síneket venni.

Ez a szállítási mód jelentősen megnöveli a légellenállást és a fogyasztást, a magasabb súlypont és nagyobb felület miatt az oldalszélre érzékenység is fokozódik. Emellett hátrány, hogy magasra kell felemelni a bringát, a rögzítése kissé nehézkes lehet a különböző geometriájú vázcsövek miatt. Sok esetben a tetőtartós bringaszállítás a legolcsóbb a gyárilag felszerelt tetősínek miatt, ám ha minden elemét meg kell venni, akkor ez már nem igaz.

Bármilyen szállítási módot válasszunk, megfontoltabb tempóval, körültekintőbben vezessünk, manőverezzünk. Tartsuk észben, hogy megnőtt a jármű terjedelme, pláne ha szűk helyre, garázsba, mosóba, kapuba hajtanánk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!