Lóerő

2017.08.03. 15:10

Moszkvics kontra Maserati - A modern elektromos kisautókat még a lányok is kedvelik a strandon

ALSÓÖRS A mai kisautók külsőre már abszolút hordozzák a nagy testvérek, az eredeti típusok fő stílusjegyeit. Ráadásul néhány már bőrüléssel készül, indításkor motorhangot ad, világít a lámpája, tolatni is lehet vele, és még rádiót is hallgathat az apróság.

Molnár Sándor

Nézem a strandon, ahogy a vidám vagy éppen nagyon koncentráló gyerkőcök peckesen ülnek a vagány elektromos kisautókban. Esetleg apuka vagy anyuka távirányítóval a kezében terelgeti maga előtt a járgányban az 1-2 éves apróságot. Aztán érkezik egy felnőtt férfiember, és lázasan fotózza az eredetire igencsak hasonlító, éppen parkoló Audit, BMW-t, Jeepet, Mercedest.

Az autózó lurkók mosolyt csalnak a járdán sétálgató strandolók arcára. Kis Balaton-parti idill szuper verdákban. Bezzeg az én időmben - mondhatnám. Akkoriban a pedálos kis Moszkvicsok képezték a vágy tárgyát. A típust főleg az embléma árulta el, nem lehetett a kocka formájú járművet a külsőségek alapján felismerni. Ennek ellenére akkor, a hetvenes, nyolcvanas években nagyon menőnek számított a lábbal hajtható kis jószág, és sokan szerettek volna egyet kapni belőle a szülinapjukra.

A mai társak külsőre már abszolút hordozzák a nagy testvérek, az eredeti típusok fő stílusjegyeit. Ráadásul néhány már bőrüléssel készül, az indításkor motorhangot ad, világít a lámpája, tolatni is lehet vele, és még rádiót is hallgathat az apróság. A piciknek csak nyomni kell a gázt, és begyűjteni az irigykedő pillantásokat. Az egészet apuka pénztárcája bánja, bár a szülőket elnézve, a gyermek öröme érdekében szívesen kölcsönzik ki az autókat és vesznek részt a mókában.

Ezzel szemben a kis Moszkvicsokat ma már a gyűjtők vadásszák és újítják fel nagy lelkesedéssel. Kíváncsiságból, rövid keresés után megtudom, hogy az eladók 35 ezer forinttól kínálják őket az interneten. Egy első generációs darabért pedig akár 200 000 forintot is elkérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!