zsigulik és ladák

2020.06.09. 16:32

Múltidéző: Veszprém megye is búcsúzik a legendás autómárkától

Bejárta a hazai médiát a hír, miszerint megszűnt a Ladák értékesítése Magyarországon – ennek kapcsán megpróbáltuk összeszedni a legendás szovjet-orosz autómárka Veszprém megyei nyomait.

Forrás: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft.

A Zsiguli (Lada) az orosz AvtoVAZ járműgyártó vállalat gépkocsimárkája – írja szócikkében a wikipédia. A szovjet időszakban a Lada márkanevet csak az exportra szánt járműveknél használták, ugyanazokat a modelleket a belső szovjet piacon Zsiguli márkanéven forgalmazták, de az autók a keleti blokkbeli szocialista országokba is Zsiguli felirattal (cirill betűs) érkeztek a forgalmazás első éveiben.

Az első VAZ–2101 és a kombi VAZ–2102 (Zsiguli 1200) típusoknak az 1967-es év autója; a Fiat 124 volt az alapja, melyből az olasz mérnökök fejlesztették ki a 124R jelzésű, a VAZ–2101 Zsiguli alapjaként szolgáló típusváltozatot.

1972-ben jött ki új modell a VAZ–2103; azaz az ezerötszázas, a nálunk rendkívül népszerű „ezeröcsi”.

1976-ban készült a második ikerlámpás az egyhatos VAZ–2106. A későbbiekben többek között 1500-as motorral is szerelték, így megszületett VAZ–21061 kóddal az egyik legtovább és legnagyobb példányszámban gyártott típus.

A márka egykori népszerűségét jelzi, hogy alig találunk olyan korabeli fotót a Fortepanon, amelyen ne bukkanna fel egy Zsiguli (Lada). Láthatunk belőlük például Keszthelyen, a Festetics-kastély előtt egy 1979-es fotón (a város ebben az évben vált le Veszprém megyéről és csatlakozott Zala megyéhez):

Fotó: Fortepan/Balázs Lajos

Egy gyönyörű példány a balatonfüredi Gyógy téren 1979-ből:

Fotó: Fortepan/Balázs Lajos

1980-ban a badacsonyi posta előtt rongyol el egyikőjük:

Fotó: Fortepan/Balázs Lajos

Az 1981-es fotón egy klasszikus „ezeröcsi” vonul a Polski Fiat 125p nyomában Balatonfüreden, a Füred bisztró előtt a Jókai utcában:

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Szintén egy „ezeröcsi” a veszprémi várban, stílusosan a kilátásban gyönyörködő szovjet katonák társaságában 1983-ban:

Fotó: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft.

A Zsigulihoz mindig(?) lehetett alkatrészt kapni (1975)...

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Élmény(?) volt vezetni (1982)...

Fotó: Fortepan/Vészi Ágnes

Kitűnően lehetett bútort szállítani vele, akár az M7-esen is (1989)...

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Csak vigyázni kellett a rendőrökkel, mert ha bemértek a traffipaxszal, utánunk is eredhettek a villámgyors szolgálati gépjárművel (1982):

Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr

Utóbbira jó példa az a pár autós üldözés, amelyek a korszak klasszikus bűnügyi filmjeiből, a Dögkeselyűből és az Elvarázsolt dollárból kerültek a közösségi videómegosztóra:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!