Lóerő

2009.10.29. 17:53

Nemcsak az ár a döntő

Veszprém - Az autógumi-piacon sorra jelennek meg az új termékek, s egyre inkább igaz: nemcsak az árat, hanem sok egyéb szempontot is érdemes figyelembe venni a vásárlásnál, ezt a német autóklub felmérése is bebizonyította.

Szabó Péter Dániel

Az ADAC tesztjén ugyanis jó néhány gyártmány igencsak leszerepelt, s a nem ajánlott, illetve a veszélyes kategóriába került. A legnagyobb német autóklub 34 téli abroncsot vizsgált, két méretkategóriában. Az összehasonlító teszten a kipróbált téli abroncsok két harmada kedvezően szerepelt, ajánlott vagy különösen ajánlott minősítésben részesült. Érdekesség, hogy nemcsak a legdrágábbak szerepeltek jól, hanem a középkategóriások között is akadtak jók. Érdekesség ugyanakkor, hogy a neves gumikonszernek márkás, drága termékei közt is akadt, amelyik csapnivalóan teljesített.

Az ADAC kétezer abroncsot vásárolt titokban a teszthez. A téli gumik tulajdonságait mérték száraz úton, hirtelen kihűléskor, egyenes úton és kanyarban, nedves úton, tömör havon és jégen is. Szempont volt a fogyasztásra gyakorolt hatás és a kopásállóság is. A teszt azt az eredményt hozta, hogy az adott árkategóriákon belül is nagyok lehetnek a különbségek,azaz nem csupán a vételárra, hanem a termék ár-érték arányára is érdemes ügyelni vásárláskor.

A gumiszervizekben egyébként már megkezdődött a téli szezon előtti forgalom. Hét fok alatt ugyanis már téli gumival kellene járni, de legkésőbb november első hetében már az időjárástól függetlenül érdemes felrakatni a speciális abroncsokat.

Címkék#autógumi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!