Lóerő

2010.07.22. 14:29

Összkomfortos nyári utazás guruló lakással

Veszprém - Kényelmes, biztonságos és rendkívül szabad utazásra vágyik? Legjobb megoldás a lakóautó vagy a lakókocsi.

Szabó Péter Dániel

Nagy kirándulás és nyaralás előtt általános a stresszhelyzet: mi maradjon otthon, mit vigyünk magunkkal, hol fogunk aludni és milyen lesz a szállás? Nagyon nehéz itthonról, prospektus alapján kiválasztani a legjobbat. A képeken mindegyik szállás a tengerre néz, a szoba pedig patyolat tisztaságú. Ha meg akarjuk kímélni magunkat a felesleges idegeskedéstől, legjobb, ha magunkkal visszük a szállást.

Lakóautóval ugyanis nem érhet csalódás. Ezek a korszerű járművek már akár a legmodernebb luxuslakosztályok kényelmét is képesek szolgáltatni. A modern kisteherautókra épített felépítmények vezetése gyerekjáték, ráadásul majdhogynem korlátlan méretű csomagtartóval gazdálkodhatunk. Ma már a kempingezés előnyeit nemcsak nyáron, hanem a téli sítúrák alkalmával is egyre többet veszik igénybe a kirándulók. A lakókocsik és lakóautók nyújtotta luxust igényeink szerint minden formában élvezhetjük: mobil klíma, grillsütő, kerékpár és kemping-asztal is bérelhető pluszban az autó mellé.

Nézzük a részleteket! A drágább modellekben víztartály, főzőlapos-hűtős konyha, fürdőkabin és légkondicionáló is megtalálható, a felmérések szerint a magyarok mégis idegenkednek a lakókocsival történő világjárástól. Az európai országokban évente mintegy százezer "guruló lakást" értékesítenek, míg Magyarországon csupán ezer körül mozog ez a szám, beleértve a használt lakókocsik forgalmazását is. A hazai visszafogott kereslet oka legfőképpen az, hogy amíg Nyugat-Európában a lakókocsis üdülés kifejezetten a középréteg körében népszerű, addig hazánkban ez a társadalmi sáv nem elég tehetős, s persze évtizedekre visszatekintő kultúrája sincs az effajta utazásnak. A hazai vásárlók zöme olyan kalandvágyó gazdagok köréből kerül ki, akik azt is megengedhetik maguknak, hogy viseljék a vontatásból és a téli tárolásból adódó nem csekély többletköltséget, miközben nyilvánvalóan nem a szállodaárakon akarnak spórolni.

Az anyagiakon túl tehát mentalitás kérdése, hogy ki vásárol "guruló lakást". Egy ilyen vontatmánnyal ugyanis száguldozni sem lehet, majd' harminc kilométerrel kevesebbet lehet megtenni óránként, mint nélküle. Egyéb költségei egy saját tulajdonú lakókocsinak - éppen az idényszerű használat miatt - nem magasak: háromévente kell vizsgáztatni, külön rendszámot kap és súlyadót is kell fizetni utána. A lakályos vontatmány éves felelősségbiztosítása sem jelentős, cascót viszont nem szívesen vagy nagyon drágán kötnek rá a biztosítók, mert az ezen a téren többnyire gyakorlatlan vezetők sűrűn törik-zúzzák az amúgy sem túl szilárd felépítményt. Vontatás közben a legismertebb veszélyforrás az oldalirányú kilengés vagy erős fékezés nyomán előforduló borulás, ezt egyébként a drágább modelleknél már stabilizátorral, illetve folyadéktechnológiával próbálják megelőzni a gyártók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!