pneumobil

2018.05.09. 20:02

Veszprémi mérnökhallgatók is indulnak a léghajtásos járművek versenyén

Ismét összecsapnak a mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek. Kilenc ország 22 egyetemének 45 csapata méri össze tudását a versenyen, ahol három versenyszámban állnak rajthoz az egyetemisták.

Molnár Sándor

Holló Dávid, a Pannon Racing csapatkapitánya Fotó: Molnár Sándor / Napló

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg az Aventics Hungary Kft. a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt idén május 11-12-én. Az első pneumobilverseny 10 hazai egyetem 16 csapatának részvételével zajlott. Olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített első járműveket.

Holló Dávid, a Pannon Racing csapatkapitánya Fotó: Molnár Sándor / Napló

Az idei versenyen – az előzetes eredmények alapján – várhatóan 45 csapat állhat rajthoz, ennyien készítették el megfelelően a dokumentációt. A nevezések kilenc ország (Magyarország, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Svédország, Szlovákia) 22 felsőoktatási intézményéből érkeztek.

A versenyen három számban mérik össze tudásukat az egyetemisták: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot képes megtenni a kijelölt pályán egypalacknyi töltettel. 2017-ben 7402 métert ment a győztes csapat, a kötelező minimális 15 km/h sebességet betartva.

Az ügyességi futam három menetből áll, a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási szám után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. A zsűri a versenyszámok győztesei mellett összesítésben a legjobb pneumobilt, emellett a legeredetibb konstrukciót és projekt-elképzelést díjazza, a fődíjat pedig a különböző versenyszámok összesített győztese kapja. Ők nyerhetik el a legjobb pneumobil díját, amiért idén egymillió forint is jár – derült ki az Aventics sajtóközleményéből.

A Pannon Egyetem Mérnöki Karának Gépészmérnöki Intézetében működő Járműmechatronika Intézeti Tanszék csapata is ott lesz Egerben. A Pannon Racing elnevezésű, négyfős csapatnak nincs könnyű dolga, mert a verseny biztonsági előírásainak szigorítása miatt egy teljesen új autót kellett megtervezniük és építeniük a tavalyi helyett. A pneumobil legyártása és összeszerelése a Flexmont Kft. műhelyében és munkatársainak segítségével történt. A csapatnak szerdán egy videóval kellett igazolnia a szervezők felé, hogy felkészültek a versenyre. Kíváncsian várjuk, hogy az egyetem hallgatói hogyan szerepelnek majd a hétvégi versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!