autópályadíjak európában

2018.06.22. 16:00

Szabad a pálya, na de milyen áron?

Az üdülési szezon kezdetével sok honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba. Számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Laskovics Márió

Az E-autópályamatrica internetes portál a felhasználók kérdéseit, visszajelzéseit is figyelembe véve összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit. A körképből kiderül, hogy nincs két olyan ország, ahol ugyanannyit kellene fizetnünk az autópályákért, ám korántsem a hazai úthasználati jogosultság a legdrágább. A díjak beszedését alapvetően két módon oldják meg: matricás (időalapú) és kapus rendszerrel. Utóbbi általában jóval drágább, és bizonyos időszakokban komoly torlódások is kialakulnak, elég, ha a nyáron gyakorta beduguló horvát autópályákra gondolunk. A kapus megoldás előnye, hogy csak a használt útért fizetünk.

Az egyes országokban az útdíjak mértéke általában a gépjármű tömegétől, emissziós osztályától és a megtett útszakasz hosszától függ. Bizonyos országokban egyes szakaszokon nem kell útdíjat fizetni, más államokban pedig egyáltalán nem. A következő országokban a személygépkocsik számára nincs útdíj, azonban előfordulhat, hogy különböző pótdíjakkal kell számolni egyes alagutak, hidak és városok esetén: Andorra, Ciprus, Észtország, Finnország, Izland, Liechtenstein, Luxembourg, Málta, Monaco, Ukrajna és a Vatikán.

A további, fizetős országok esetén érdemes az utazás előtt tájékozódni, ebben segítünk. Ausztriában a hazaihoz hasonló időalapú matricás rendszer van érvényben. A szélvédőre kell ragasztani a matricát, ami a hazai benzinkutakon is megvásárolható. A tíz napra szóló ára 9 euró, a két hónaposé 26,20 euró.

Csehországban és Szlovákiában hasonló a helyzet, azonban motorkerékpárral ingyenes az autópályák használata. Előbbi országban a tíznapos matrica ára 310 korona, míg az egy hónapig érvényes 440 koronába kerül. Utóbbiban a tíznapos matrica 10 euró, az egy hónapos 14.

Franciaországban fizetőkapus rendszer működik, személyautós használattal az egyes szakaszokért 5 és 80 euró közötti összeget kell kifizetnünk. A kapuknál készpénzt, bankkártyát és hitelkártyát is elfogadnak. Léteznek nem fizetős autópálya-szakaszok is, valamint a fizetős szakaszokat PÉAGE felirat jelzi.

A legnépszerűbb autós célpont, Horvátország esetén ugyancsak kapus rendszeren keresztül tudunk fizetni az autópályák használatáért. A kapuknál készpénzzel (kuna, euró) és bankkártyával is fizethetünk, továbbá egy ENC nevű fedélzeti eszköz segítségével megállás nélkül, csupán lelassítva, kimondottan az eszköz használóinak kialakított külön sávon haladhatunk tovább a kapukon.

Lengyelország is kapus rendszerrel szedi az útdíjat: az A1, A2 és A4 jelű autópályákon kell fizetni. Motorkerékpárral fél złoty, személyautóval pedig egy złoty a tarifa kilométerenként.

Montenegróban nincsenek autópályák, fizetni csupán három helyen kell: a Sozina alagúton való áthaladásnál, a Lepetane komp használatkor, valamint a Trebinje-Herceg Novi kétsávos útért.

Németországban az autópályák használata személyautóval és motorkerékpárral minden szakaszon ingyenes.

Olaszországban szintén kapuknál kell fizetni, készpénzzel, bankkártyával, vagy vehetünk előre feltöltött Viacardot. Az autópályára történő felhajtáskor egy jegyet kapunk, a díjat a pálya elhagyásakor kell kifizetni. Általánosságban elmondható, hogy az olasz autópályákon való utazás meglehetősen sokba kerül.

Románia teljes úthálózatán matricás fizetőrendszer van használatban. A személyautós kategóriában az egy hétig érvényes matrica ára 3 euró, az egy hónapos változat ára 7 euró.

Svájcban az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, mert nincs annál rövidebb ideig érvényes változat. Az éves díj 40 svájci frank.

Szerbiában kapus rendszer van érvényben. Fizethetünk készpénzzel vagy bankkártyával. Az egyes szakaszokért 1,5 és 6,5 euró közötti összeget kell leszurkolnunk.

Szlovéniában a hazaihoz hasonló időalapú matricás rendszer van. Az egyhetes matrica ára személygépkocsira 15 euró, az egy hónaposé 30 euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!