Lóerő

2011.12.09. 09:31

Téli utakon - Fontos az alváz és a karosszéria védelme

Tapolca - A téli időszak az autósok számára az elővigyázatos közlekedésen és a megfelelő minőségű téli gumik felszerelésén túl az alváz, a karosszéria védelmét is jelenti. Érdemes átgondolni, ha nem akar valaki mélyen a pénztárcájába nyúlni.

zaol.hu

Fontos a megelőzés, hiszen amíg egy teljes téli karosszéria-felkészítés néhány tízezer forintból megvan, addig ennek elmaradása adott esetben több százezer forintos kárt is jelenthet az autótulajdonosnak.

- A mai autóknál már nem igazán jellemző az alvázvédelem egykori formája, amikor jó vastagon bekenték víztaszító anyaggal az alsó felületet. Mert ez nem elég, sőt, gyakran a hibák elrejtéséhez járul hozzá. Az eljárást csak ellenőrzött, javított, hibátlan alváznál szabad elvégezni. Napjainkban üregvédelemről beszélünk, fogalmazott Lovász Róbert. A tapolcai szerviztulajdonos szerint ugyanis a mai gépjárművek esetében már nem teljesen azok a veszélyek, mint a régieknél, legalábbis a rozsdásodás tekintetében.

Egy átfogó vizsgálat, előkészítés és téli alváz-, üregvédelem ideje lehet egy nap, de akár több is. A kezelendő felületet mosni, tisztítani, javítani kell, majd jöhet rá a védőréteg. Az alvázhoz bitumenalapú anyagot használnak, az üregvédelemhez viaszt. Egy ilyen munka után évekig nem lesz gond az autóval. Azokat a kis üregeket kell lekezelni, amelyekben télen megállhat a víz vagy a só. A só alattomos, akkor is "dolgozik", amikor megszáradt. Télen a só a legnagyobb ellensége az autónak, de a sáros úton való közlekedés után is érdemes mielőbb lemosni az autó alját, mert a sár az üregekben rongál folyamatosan.

- A küszöbök, sárvédők mennek tönkre először, a régebbi Opelek, Mercedesek, az újabbak közül pedig a Mazdák a legveszélyeztetettebbek a téli hónapok viszontagságaitól - mondta a szerviz vezetője. Tapasztalatai szerint ma az autótulajdonosok ötöde, aki odafigyel a téli védelemre.

 

Vaxolással ellenállóbb a külső felület

A karosszérialemek szakszerű vaxolásával sokkal ellenállóbb lesz a külső felület télen. Lényeges az ajtók melletti gumiszigetelések szintetikus anyaggal való kezelése, hiszen a hidegben könnyen odafagyhat a fémhez, és egy ajtónyitásnál letépődik az egész. Mindjárt több tízezer forintos a kár. A szélvédő védelméről sem árt gondoskodni, mert ki kell látnunk vezetés közben. Belül tartós párásodásgátlóval kell lekezelni az üveget, kívül vízlepergetővel. Így olcsóbb, mint egy komolyabb kár kijavítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!