Lóerő

2013.12.12. 12:48

Változnak a szabályzók

A téli gumikra és a kerékpárlámpákra vonatkozó szabályok is változnak a következő évtől.

Szijártó János

Jelenleg sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozás nem teszi kötelezővé a téli gumi használatát. Hazánkban általános közlekedésbiztonsági követelmény azonban, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra felkészített gépjárművel közlekedjen. Az új meghatározás szerint a bordázatnak 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie a biztonság további növelése, a téli gumi kedvező tulajdonságainak érvényesülése érdekében.

A kerékpároknál a megfelelő észlelhetőséget biztosító világító és fényjelző berendezésekre vonatkozó követelmények, a széles körben terjedő gyakorlatnak megfelelően megengedik a lámpa elhelyezését a kerékpáros ruháján. A rendelkezések lehetővé teszik a nappali menetjelző lámpa használatát a motorkerékpároknál. Biztonságos közlekedésükhöz a „látni és látszani” elv maradéktalan érvényesítése kell, a nappal is jól érzékelhető, korszerű világítóberendezések alkalmazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!