Lóerő

2011.10.27. 17:37

Veterán autók élménytúrája

Várpalota - Több más klasszikus négykerekű mellett egy hetvenhárom éves FIAT Topolino is teljesítette a Dunántúlt átszelő V. Mini Torino oldtimer autós túrát.

Napló Online

Szépen karbantartott, mutatós oldtimerekre figyelhettek fel az elmúlt hétvégén a Várpalotára látogatók, a Zichy-kastélyban működő Trianon Múzeum is az egyik állomása volt ugyanis az ötödik alkalommal megrendezett Mini Torino élményautózásnak.

- A túrasorozatot 2004-ben szerveztük meg először, bár akkor még nem gondoltuk, hogy tradíció lesz belőle. Abban az évben indult el az egyik magyarországi veterán FIAT-honlap, és novemberben az egyik fórumozó vetette fel, hogy kellene rendezni egy összejövetelt, ahol a fórumtagok jobban megismerhetik egymást - mesél a kezdetekről Bonomi Ákos főszervező. Hozzáteszi, az alapvető cél az volt, hogy a korabeli olasz társadalom két meghatározó járműtípusát, a FIAT-ot és a Vespát összehozzák.

Ez évekig sikerrel is működött, ám a robogósok mérsékelt érdeklődése miatt 2009 őszétől Mini Torino  -találkozó és túra veterán FIAT gépkocsik, FIAT-licensz alapján gyártott veteránautók, valamint bármilyen típusú veterán kis- és miniautók részére néven rendezik meg az egész napos élményautózást.

Ami a résztvevőket illeti, a túra nevéből adódóan a FIAT legkülönfélébb típusai mellett Polski FIAT, Steyr-Puch, Zsiguli, Zastava, Volkswagen és Autobianchi gépkocsikkal szoktak csatlakozni a konvojhoz, de akadt már Mini Torino, ahol Pannónia és Ural motorkerékpárokkal, Austin-Healey Sprite-tal vagy háború előtti Renault-val kísérték az olasz márka szerelmeseit, ezúttal már ötödszörre.

- Az idei túránk célja a nádasdladányi kastély volt, ahova egy  budapesti autós városnézést követően Várpalotát érintve jutottunk el. Utóbbi helyszínen a Trianon Múzeumnál volt a hivatalos megálló, itt ugyanis a Zichy-kastélyban működő különleges tárlat megtekintése mellett a közelben az ebéd elfogyasztására is lehetőségünk nyílt - mondja a főszervező, aki megjegyezte még: a tucatnyi klasszikus négykerekűt felvonultató konvoj délutánra ért Nádasdladányba, ahol a kastély megtekintése után szalonnasütéssel és az újabb túra tervezésével zárták a napot. Merthogy lesz újabb Mini Torino, ez nem is kérdés - teszi hozzá Bonomi Ákos -, várhatóan tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!