Lókút

2016.12.12. 21:15

A bakonyi falu egésze abban bízik, hogy megmarad az óvodájuk

Lókút - A mintegy négyszáz lelkes település a Magas-Bakony gyöngyszeme, a Dunántúl egyik legmagasabban fekvő, festői szépségű települése.

Müller Anikó Hanga

A Kávás-tető és a 646 méter magas Papod szelíd lan-kái határolják. A középkor-ban fontos út vezetett erre, mely Pápát és Győrt kötötte össze Veszprémmel. Az út mentén sorra itatóhelyek voltak, melyek emlékét a helységnevek ma is őrzik, így Lókút is.

A kistelepülések rémálma, ha elfogynak a gyerekek és be kell zárni az óvodát, iskolát. Az általános iskolások bejárnak ugyan Zircre, de az óvoda folyamatosan működik, nincsenek létszámgondok, tájékoztatta lapunkat Surányi Mihály polgármester. - A falu ragaszkodik az óvodájához, minden szempontból törődünk vele, kívül-belül felújítottuk. Szeptembertől két új, fiatal óvónőt alkalmazunk, akik tele vannak tenni akarással. Egyikük most szerzi a másoddiplomáját német nemzetiségi szakon - falunk sváb település -, a német nemzetiségi önkormányzat anyagi finanszírozásával. Az óvodában a gyereklétszám jelenleg tizennégy, januártól kettővel bővül. Megállt az elvándorlás, rájöttek többen, egy városi panelben sem jobb, mint falun. Tőlünk Zirc tíz, Veszprém huszonegy kilométer csupán, mondta.

A hangulatos, családias kis óvoda a község főterének tekinthető egykori lóitató kút-tal szemközti dombtetőn, fölé- magasodik a neogótikus-romantikus stílusú templom, fölötte a kálvária, ahonnan tiszta időben látni a Balatont.

Szí-Keserű Zsuzsanna óvónőnek nem ez az első munkahelye, de örül, hogy ebbe a faluba jöhetett, sokkal jobban szeret kis közösségben dolgozni, mint nagy intézményben, mert más a hangulata. Munkájukhoz minden támogatást megkapnak mind a települési, mind a német nemzetiségi önkormányzattól és a szülőktől is.

Az apróságokat sok játék, érdekes, színes program várja az óvodában. A gyermeklétszám tizennégy, januártól kettővel bővül
Fotó: Müller Anikó Hanga

Petrovics Anett szintén pályakezdő, tapasztalatot eddig csak az egyetemi gyakorlati idő alatt szerzett, ideális számára a kisebb létszám.

Mindketten sorolják az eddig megvalósított programokat és jövőbeni terveiket. Programjaikat a világnapokhoz kapcsolták. Játékos formában ismertették meg az apróságokat a szelektív hulladékgyűjtéssel, együtt zenéltek, énekeltek egy tekerőlantossal, élmény volt kipróbálni számukra a hangszert. Barátkoztak a bolygókkal, beléptek a Madárbarát óvoda programba, madármegfigyeléseket végeznek, és etetőket helyeztek ki az udvarra. Számba vették az állatokat, ehhez a szülők segítségét kérték, volt, aki mézeskalács figurát sütött, volt, ki dinót öntött gipszből, vagy palackból sünit készített, melynek kövirózsa volt a tüskéje. Ellátogattak a postára, ahol küldeményt adtak fel borzavári kis társaiknak. Márton-napkor előadták a névadó legendáját, a műsorban szerepet kapott a német nyelv is, most a mindenki karácsonyára készülnek, de az egészséges életmód jegyében idén terveznek még találkozót egy
méhésszel, kóstolással egybekötve. Jövőre a középsősöket és a nagyokat úszni viszik a falu kisbuszával, tervezik a néptáncoktatást, a szülőkkel közös farsangi jelmezes mulatságot, a március 15-i megemlékezést, a húsvéti tojásfestést. Tavasszal kis veteményeskertjükben veteményeznek majd. Lesz tűzoltók napja, madárgyűrűzés, gyermeknap, és ellátogatnak a
zirci természettudományi múzeumba.

Érzem az óvónők hangján a fiatalos lendületet, a lelkesedést. Elmondják, tervük bevonni a falu közösségét munkájukba, szeretnék, ha az idősebb emberek is meglátogatnák őket. Tudják, idő kell, mire egy falu befogadja az új jövevényeket, de ebben nekik nagy támaszuk Bachstetter Mihályné, aki huszonöt éve dolgozik dadusként az óvodában, és a faluban él. Nagyon jól együtt tudnak dolgozni, segítik egymás munkáját, összetartanak. Az első pillanattól kezdve úgy közeledtek a szülőkhöz, hogy ők nem akarják megmondani, mi az, amit rosszul csinálnak, hanem segíteni próbálnak. A kis bakonyi óvoda tehát él, s mindenki reméli, nem kell lakatot tenni soha az ajtajára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!