Lombard Pápa

2014.06.10. 09:15

A Lombard megjárta a mennyet és a poklot is

Pápa - Eseményekben gazdag, szép sikerekkel és fájó kudarcokkal tarkított szezont tudhat a háta mögött a Lombard Pápa élvonalbeli labdarúgócsapata, amely a tabella 12. helyén végzett a 2013/2014-es pontvadászatban.

Polgár Tibor

2004-es megalakulás óta a második legjobb NB I-es helyezését érte el a nemrég lezárult idényben a pápai futballklub, ennek ellenére maradhatott hiányérzet a klub szurkolóiban, játékosaiban, vezetőiben. A bajnokság rajtja előtt a szakmai vezetés a 7-10. hely valamelyikének megszerzését tűzte ki célul az újjáalakuló gárda elé, amelytől leginkább a stabil középcsapattá válást várták el.

A bő játékoskerettel és a magyar élvonal szintjén több jó labdarúgóval felvértezett Lombard Pápa a 17 fordulós őszi szezonban remekül teljesített: a Tóth Bálint által irányított együttes többnyire jó meccseket játszott, majd a táblázat 8. helyén vonulhatott téli pihenőre, miközben még talpon volt a Magyar Kupában, valamint a Ligakupában is. Aztán a téli felkészülés kezdetekor nyilvánosságra kerültek a klubot érintő anyagi nehézségek, amik a költségvetés csökkentését vonták maguk után.

A keret valamivel szűkebb lett, de jöttek új labdarúgók is, a Lombard pedig két kiütéses győzelemmel, 9:1-es összesítéssel búcsúztatta a Kecskemétet a második számú kupasorozattól.

Hullámzó szezont tudhat maga mögött a pápai együttes, amely tizenkettedikként zárta az idényt (Fotó: Penovác Károly)

 

Ekkor úgy tűnt, tavasszal is folytatódik a pápaiak őszi remeklése, azonban ezt követően nyolc tétmeccsen nyeretlen maradt a sárga-fekete alakulat, amely ezalatt kiesett mindkét kupából. A Pécs 1:0-s legyőzésével ismét sikert ünnepelhettek a Perutz Stadionban, és ezzel a három ponttal Szűcs Lajosék továbbra is megnyugtató távolságra maradtak a kiesőzónától. A szezon legnagyobb pozitívumaként elmondható, a Lombard Pápának a 2013/2014-es kiírásban egy pillanatig sem kellett a kiesés réme miatt izgulnia, sokkal inkább az első tíz csapat közé kerülésért hajthattak. Utóbbi céljuk elérését az idény utolsó harmadában elszenvedett vereségek szertefoszlatták, az eredménytelenség miatt pedig a 27. forduló után elköszöntek Tóth Bálint vezetőedzőtől.

A hátralévő három bajnokin Nagy Mihály, a Pápai Egyesített Labdarúgó Club szakmai igazgatója vezette az akkor már több sebből vérző bakonyaljaiakat, akik az utolsó játéknapon az Újpest ellen elért bravúros győzelmükkel végül a 12. helyen zártak.

- Eredetileg a 7-10. hely valamelyikén szerettünk volna végezni, és a remek őszünkkel jó úton jártunk a célunk megvalósításában. Utána sajnos több problémánk is akadt. A vezetőség továbbra is azon az állásponton van, hogy a klub gazdasági racionalizálása, tehát a pénzügyi csökkentés nem hozott olyan veszteségeket, ami miatt ne lehetett volna megszerezni legalább a 10. helyet. Viszont már a felkészülés során, valamint a bajnoki mérkőzések alkalmával előtérbe került, hogy kevesen vagyunk és nem tudjuk majd megvívni a csatákat. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy tavasszal a vártnál gyengébben szerepeltünk. Ugyanakkor a lehetőség benne volt a csapatban, hiszen három ponttal kellett volna többet szereznünk, és akkor az első tíz között vagyunk - összegezte a nemrég lezárult szezont Szemán György, a Lombard Pápa klubigazgatója, aki megjegyezte, a 12. hely miatt nincs ok az elkeseredettségre.

A tapasztalt sportvezető előrelépésnek nevezte, hogy az előző évekkel ellentétben ezúttal nem a kiesés ellen harcoltak, a kiesőzónát végig tisztes távolságból szemlélhette a csapat.

Kenesei: nincsen gond a motivációval

Egy pillanatra sem bánta meg Kenesei Krisztián, hogy tavaly nyáron a Lombardhoz igazolt, a 29-szeres válogatott csatár remekül érzi magát Pápán.

A rutinos futballista a nemrég véget ért pontvadászat folyamán öt góllal, illetve ugyanennyi gólpasszal segítette a csapatát, és hamar megszerettette magát a Perutz Stadion közönségével.

- Egyáltalán nem bántam meg, hogy Pápára szerződtem, jól éreztem magam ebben az egy évben. Voltak nehézségeim, hiszen balszerencsés sérülések és magánéletbeli problémák is hátráltattak. Mondhatni szinte minden ellenem volt, de összeszedtem magam, és úgy érzem, tudtam segíteni a csapatnak. Persze nyilván futballozhattam volna jobban is - nyilatkozta lapunknak a 37 esztendős támadó, aki egyetértett a megállapítással, miszerint a bajnokság őszi idénye nagyon jól sikerült a Lombard együttese számára.

Kenesei Krisztián hamarosan egyeztet a klubbal a folytatásról (Fotó: Penovác Károly)

- Pozitív meglepetéseket értünk el a bajnokságban, és egészen jó pozícióban mehettünk téli pihenőre. Aztán télen változások történtek a klubnál minden téren. Több játékos is távozott a kezdőcsapatból, és tavasszal a sérülések, eltiltások miatt elfogytunk. Ugyan a bennmaradásunk mindvégig biztos volt, de sajnáljuk, hogy nem tudtunk előrébb végezni - fűzte hozzá Kenesei, aki 2013 nyarán 1+1 éves szerződést kötött a Lombarddal.

Megtudtuk tőle, hamarosan egyeztet majd a folytatásról Bíró Péter klubtulajdonossal.

A korábbi NB I-es gólkirály elárulta, vannak más lehetőségei is, de nagy esélyt lát rá, hogy Pápán marad. Kérdésünkre kijelentette, a visszavonulás meg sem fordult a fejében.

- Amíg megy a gólszerzés és a gólpasszok osztogatása, valamint motivált vagyok, addig biztosan nem akasztom szögre a futballcipőmet - fogalmazott a kiváló és rutinos labdarúgó lapunk érdeklődésére.

 

Király Botond focizik és tanul

A csapata és a saját szezonbeli teljesítményével sem elégedett teljesen Király Botond, az NB I-es Lombard Pápa saját nevelésű középpályása, aki a következő idénytől javulást vár.

A 19 esztendő futballista örömtelinek nevezte, hogy a Lombard számára hamar eldőlt, a 2013/2014-es bajnokságban nem lesznek kiesési gondjaik.

- Az ősz egyértelműen pozitív volt, a 8. helyünk remek eredménynek számított. Aztán a tavasz már rosszul alakult számunkra, ezért nem lehetünk teljesen elégedettek a hátunk mögött hagyott idénnyel - fogalmazott Király Botond.

A mindössze tizenkilenc esztendős Király Botondban bőven maradt hiányérzet (Fotó: Penovác Károly)

Kiemelte, a következő szezonban ismét az első tíz hely valamelyikének a megszerzését kell célul kitűzniük, ennek a megvalósítása lesz a legfontosabb feladatuk.

- Bevallom, saját magammal sem lehetek elégedett. Szerettem volna több gólt lőni, mint a 2012/2013-as szezonban, de ez sajnos nem jött össze. Sokat betegeskedtem, ami jelentősen hátráltatott a futballban, ám annak nagyon örülök, hogy a pontvadászat vége felé már egyre többször jutottam szóhoz a pályán. Összességében a teljesítményemmel kapcsolatban maradt bennem hiányérzet, a következő idényben még többet és még jobban szeretnék játszani. Bízom benne, hogy be tudom bizonyítani, sokkal jobb futballra is képes vagyok - jelentette ki bizakodóan az utánpótlás-válogatott labdarúgó.

Jegyezzük meg, Király Botond nem mellesleg ebben az évben érettségizett, így neki a futballpálya mellett az iskolapadban is bizonyítania kellett még.

- Győrbe, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karára készülök, ahol rekreáció szakon szeretném folytatni a tanulmányaimat levelezős hallgatóként. Ezt össze tudnám egyeztetni a focival, és valószínűleg több időm maradna a pihenésre, valamint a plusz edzésekre - tette hozzá a Napló kérdésére Király Botond.

 

A Lombard Pápa a 2013/2014-es bajnokság 30 fordulója alatt 9 győzelmet aratott, 6-szor döntetlent játszott, míg 15-ször vereséget szenvedett el. A csapat 32 gólt rúgott és 50-et kapott. A házi góllövőlista élen Griffiths végzett 8 találattal, mögötte Arsic és Kenesei található 5-5 góllal. Érdekesség, hogy a télen szerződtetett Csizmadia védő létére kétszer is a kapuba talált, ráadásul a 12-szeres válogatott futballista nagyon fontos gólokat szerzett. A pápaiak a pontvadászat során mindkétszer legyőzték a Honvédot és Pécset, továbbá egyaránt bravúros, 2-2-es döntetlent harcoltak ki Debrecenben, valamint Székesfehérváron. Viszont az újonc Puskás Akadémia elleni két meccsükön mindössze egy pontot szereztek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!