Lombard Pápa

2014.12.21. 15:35

Komoly sérüléshullám nehezítette a Pápa szereplését

Pápa - Újjáépített csapat, három vezetőedző, jelentős sérüléshullám, Fradi-verés és kellemetlen gólínség - címszavakban így lehetne összefoglalni az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a 12. helyen telelő Lombard Pápa zaklatott, viszontagságokkal teli őszi idényét.

Polgár Tibor

A szezonértékelés alkalmával célszerű az előrehozott és már lejátszott két tavaszi játéknapot is beleszámítani az őszi idénybe, amely így 17 fordulóból állt. A pápaiak 14 pontot gyűjtöttek össze a 17 bajnokijukon, miközben 8 gólt szereztek és 29-et kaptak. Ne szépítsük, a gólarány igencsak gyászos. Az NB I-es mezőnyben a Lombard és a Haladás érte el a legkevesebb találatot, továbbá a bakonyaljaiak védelme hozta össze a harmadik legtöbb bekapott gólt. (Az összkép azért torzít kicsit, mert az előrehozott tavaszi fordulókban Szűcs Lajosék a bajnokság második felének valószínűleg legnehezebb meccsein léptek pályára.)

A száraz statisztikák és tények mögé való betekintés érdekében Szemán Györggyel, a Lombard klubigazgatójával beszélgettünk az őszi szezonról. Érdemes azzal kezdeni, hogy a nyári átigazolási időszakban a szűkös anyagi lehetőségeink között olyan játékosokat próbáltunk a csapathoz hozni, akik biztosítják az eredményességet az NB I-ben, de általuk mégsem kell olyan költségekbe bonyolódnunk, amiket esetleg nem tudunk kifizetni hangsúlyozta szezonértékelője elején a tapasztalt sportvezető.

- Az átigazolási időszak végén úgy ítéltük meg, az idősek és a fiatalok aránya egy ütőképes csapatot hozhat létre a céljainknak megfelelően. A 7-10. helyet céloztuk meg a tabellán. A hatodik szezont kezdtük meg, amióta visszakerültünk az NB I-be, ezért sem lehetett csupán a bennmaradás a célunk, hiszen már tapasztalattal rendelkező, stabil együttes vagyunk az élvonalban. Mátyus János vezetőedzővel indultunk neki az idénynek. Az első fordulók eredményessége szerint igazolni látszódott az elképzelésünk, hogy a csapat erőssége és a vezetőedző felkészültsége alapján sikeresek lehetünk. Aztán Mátyus teljesen váratlanul elhagyta a klubot, ami nyilvánvaló törést okozott a Lombard Pápánál - elevenítette fel a történteket a klubigazgató.

Hozzáfűzte, a helyzetet súlyosbította, hogy rögtön a bajnokság startján egy olyan sérüléshullám vette kezdetét, ami egész ősszel végigkísérte a csapatot. A csatársorba szerződtetett Olasz Dénes az első edzésen súlyos sérülést szenvedett és a teljes őszi szezonra harcképtelenné vált. Az ugyancsak támadó Jammeh Haruna végül nem kapta meg a játékengedélyét, így vele sem számolhatott a klub.

- Mindez azért érintett minket különösen érzékenyen, mivel az egész ősz folyamán komoly gólínségben szenvedtünk. Mondhatni csatárgondjaink voltak. Olasszal és Harunával talán eredményesebbek lettünk volna. Vezetőedzőnk váratlan távozását követően sokat megélt kapusedzőnk, Kovács Laci bácsi irányította tovább a csapatot, amelyet folyamatos sérüléshullámok tizedeltek. Végül eljutottunk oda, hogy sérülés miatt nyolc játékosunkra nem számíthattunk, közülük öten korábban rendszeresen kezdőként léptek pályára. Három fordulóval a téli szünet előtt Lengyel Ferencet neveztük ki vezetőedzőnek, ami jó döntésnek bizonyult. Megjegyzem, az előrehozott két tavaszi játéknap egyáltalán nem hiányzott nekünk, ekkor egy viszontagságos félév után szinte a két legnehezebb ellenféllel kellett játszanunk. Nem is tudtuk jól megoldanunk a feladatot. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy egy jó felkészülést követően a tavaszi első fordulókban nem kaptunk volna hét gólt ezen a két meccsen - mutatott rá Szemán György.

Mint mondta, az eddigi pontszám alapján nem sikerült a célokat megvalósítaniuk, azonban ha a játékoskeret tagjai végig egészségesek lettek volna, valószínűleg a mostaninál jobban állnának. - Sajnos ott tartunk, hogy a csapat NB I-es tagságának megőrzését kell elsősorban szem előtt tartanunk, tehát tavasszal a bennmaradás elérése lesz a legfontosabb célunk. Ennek ellenére négy-öt azonnal bevethető, húzóemberi szerepre alkalmas labdarúgó szerződtetésével akár a 10. hely elérése sem lehetetlen. Nagyon nehéz tavasz elé nézünk, de az alsó régióban tartózkodó öt potenciális ellenfelünket itthon fogadjuk. Ha sikerül megerősíteni a csapatot és eredményesek leszünk, akkor gond nélkül bent tudunk maradni - tekintett előre a sportvezető.

Továbbra is biztos pont a kapuban

Ebben az őszi szezonban semmi nem állt mellénk. Sérülések, eltiltások, elképesztő pechszéria nehezítette
a dolgunkat, ugyanakkor a rúgott góljaink számát nézve a megszerzett 14 pontunk bravúrnak számít – vélekedik Szűcs Lajos, a Lombard Pápa csapatkapitánya.

Az NB I-ben számtalanszor a legjobb kapusnak választott rutinos futballista szerint néhány plusztalálattal akár három-négy ponttal is több állhatna a nevük mellett. Megjegyezte, egyáltalán nem szeretné mentegetni a csapatát, azonban volt néhány ta-lálkozójuk, amelyen finoman fogalmazva is elvettek tőlük pontokat.

Mint mondta, most nem a jelenlegi tizenkettedik helyezésük a fontos, hanem az, hogy távol legyenek a kieső- zónától. Meglátása alapján tavasszal legalább 15–16 pontot kell gyűjteniük ahhoz, hogy ne legyenek kiesési gondjaik.

– Szerencsére a közvetlen riválisainkat a Perutz Stadionban fogadjuk. Mindenki tisztában van vele, hogy legalább négy-öt minőségi játékost igazolnunk kell, továbbá a hazai meccsek mellett idegenben is be kellene mutatnunk egy-két bravúrt. Mindezt akkor tudjuk megvalósítani, ha jóval több gólt szerzünk, mint ősszel – mutatott rá Szűcs Lajos, aki egyik csapattársával, Csizmadia Csabával elkezdte a C licences edzőképző tanfolyamot.

Január közepén elméleti, februárban pedig gyakorlati vizsga vár a két tapasztalt labdarúgóra. A 41 esztendős kapus folyamatosan igyekszik szakmailag is fejleszteni magát, nem titkolja, aktív pá- lyafutása lezárását követően edzőként szeretne tevékenykedni.

Szűcs Lajos elárulta, a karácsonyt és a szilvesztert szűk családi körben tölti. – Édes-anyám, a nagyobbik fiam és a feleségem szülei is Budapesten élnek, így a fővárosban töltjük az ünnepeket. Ezúton köszönöm a szurkolóinknak az egész éves támogatást, biztatást, egyúttal a Lombard Pápa csapata nevében kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok mindenkinek! – zárta gondolatait Szűcs Lajos.

- Nem titok, úgy ítéltük meg, ez egy átmeneti szezon lesz, melynek során stabilizálódnia kell az anyagi helyzetünknek. Jelenleg az év zárásán dolgozunk, elsősorban gazdasági kérdések vannak terítéken. Folyik az ősz szakmai értékelése is, utána tudunk a keret megerősítésével foglalkozni. Hamarosan összeül a menedzsment, hogy a szakmai folytatásról beszéljünk. Még nem tudok konkrétumokat mondani a játékosmozgással kapcsolatban. Viszont annyit elárulhatok, az év utolsó meccse után Bíró Péter tulajdonossal egyetértésben megállapodtunk, hogy a csapatot meg kell erősíteni - fogalmazott Szemán György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!