Lombard Pápa

2015.05.27. 16:21

Egy korszak véget ért: Pápa városa szakít a Lombarddal

Pápa - A képviselő-testület csütörtöki ülésén indítványozni fogom, hogy a város önkormányzata bontsa fel a helyi labdarúgócsapatot üzemeltető Új Lombard Sport Kft.-vel fennálló támogatási, együttműködési szerződését – jelentette be Áldozó Tamás polgármester szerda délután.

Polgár Tibor

A városházán tartott sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás kifejtette: ugyan a futballklub ügyvezetője hivatalosan még nem értesítette a várost az Magyar Labdarúgó Szövetség Licencadó Bizottságának másodfokú döntéséről, de a híradásokból már egyértelműen kiderült, hogy az Új Lombard Sport Kft. nem kapta meg az NB I-es, illetve az NB II-es szerepléshez szükséges klublicencet. – Tehát a magyar labdarúgó-bajnokság első vagy második osztályában ez a gazdasági társaság nem indíthat futballcsapatot – mutatott rá a polgármester. Emlékeztetett: a pápai önkormányzat és az Új Lombard Sport Kft. között kötött támogatási, együttműködési szerződés értelmében utóbbi akkor teljesíti a kontraktusban vállalt kötelezettségeit, ha a focicsapat az első- vagy a másodosztályban szerepel.

Nagyon széles utánpótlásbázisra építkezhetünk Pápan - mondta Áldozó Tamás polgármester
Fotó: Polgár Tibor

– Az említett gazdasági társaság 2004. július elsejétől kezdődően ezt a szerződéses kötelezettségét idáig teljesítette, és remélem, hogy ennek a bajnoki idénynek a végéig, azaz a hétvégi Budapest Honvéd elleni meccsig is teljesíteni fogja. Viszont július elsejétől erre már nem lesz lehetősége, tehát indítványozni fogom a képviselő-testület ülésén, hogy a testület állapítsa meg az együttműködési szerződés – annak ellehetetlenülése miatti – megszűnését – közölte Áldozó Tamás. Mint mondta, a Lombard a 2004/2005-ös pontvadászatban szerepelt először Pápán. Innentől a jelenlegi szezon 29. fordulójáig 329 meccset játszott a csapat, amiből 110-et megnyert, 75-ször döntetlenre végzett, és 144-szer kikapott. Összesen 393 gólt rúgott, míg 485-öt kapott. – Ez a csapat sok pápai sportrajongót, labdarúgó-szurkolót számos maradandó élménnyel ajándékozott meg. Nagyon sok nagyszerű sportélménynek lehettünk részesei a Perutz Stadionban – fűzte hozzá a városvezető.

– Megköszönöm a csapat valamennyi játékosának a 2014/2015-ös szezonban mutatott teljesítményét is, hiszen a klub mostani körülményei között ez mindenképpen tiszteletreméltó. Ezek a játékosok hónapok óta nem kaptak fizetést a munkájukért. Hónapok óta nem tudtak a labdarúgásra koncentrálni, ennek ellenére az utolsó pillanatig élt a remény arra, hogy a csapat az eredményeivel bent tud maradni az NB I-ben. Megjegyzem, egy kis szerencsével rendelkezésre állna az a pontmennyiség, ami ehhez elégséges lenne. A köszönetemet szeretném személyesen is kifejezni valamennyi labdarúgónak, az Új Lombard Sport Kft. valamennyi munkatársának, éppen ezért keressük azt az időpontot, amikor az utolsó fordulót követően meg tudom hívni őket egy vacsorára – fogalmazott Áldozó Tamás.

Kiemelte: Pápán a futballt az Új Lombard Sport Kft. utáni időszakban egészen más alapokra kell helyezni, és onnantól természetesen teljesen más feltételrendszer között működik majd a labdarúgás a városban. – De állunk a kihívások elé! Pápán a futballnak nagyon széles alapjai vannak az elmúlt évek munkájának köszönhetően, ugyanis nagyon széles utánpótlásbázisra építkezhetünk. Ennek az utánpótlásnak az értékein újra tudjuk építeni a pápai focit – hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Az, hogy a jelenlegi helyzet miként érinti a Perutz Stadion tervezett átépítését, felújítását, egyelőre nem tudni. – A stadion-felújításokról külön jogszabály rendelkezik, aminek a módosítását a kormány nem kezdeményezte. Nem látok közvetlen összefüggést a stadion-korszerűsítési program és az NB I-es szereplés között. De természetesen a sportpolitikát alakító szakemberek, politikusok helyében nem tudok gondolkodni, így nem tudom kizárni annak a lehetőségét, hogy lekerül a napirendről a várkerti létesítményt átépítése. Ugyanakkor remélem, hogy a Perutz Stadion felújítása a terveink szerint megvalósulhat. Hiszen a sportlétesítmény korszerűsítésének a felnőtt labdarúgókon kívül legalább ilyen mértékben kedvezményezettje az utánpótlás is. A stadion-felújítás szakmai programját úgy állítottuk össze, hogy abból minél több jusson a pápai fiataloknak – húzta alá a polgármester.

Áldozó Tamás leszögezte, keresik a lehetőségét annak, hogy minél magasabb osztályba sorolja be az MLSZ a pápai focicsapatot. Megjegyezte, az Új Lombard Sport Kft-nek elméletileg lehet NB III-as indulási joga, de nagy kérdés, hogy a gazdasági társaság talpon tud-e maradni – egyébként Pápa polgármestere erre nem lát sok esélyt. Hozzátette: ha az NB III-as indulási jog is kútba esik, akkor a legmagasabb osztály, ahová az MLSZ besorolhat egy új csapatot, az a megyei harmadosztály, illetve a feljutást vállalók hiányában a megyei második vonal. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, az új pápai labdarúgócsapatnak egyesületként kell létrejönnie és működnie. Ennek a klubnak az egyesület tagjai lennének az irányítói, tehát a működtetéshez nem keresnek mindenáron gazdasági társaságot, tulajdonost. – Tiszta lapokon szervezve, a pápai értékekhez nyúlva olyan példaértékű labdarúgó-egyesületet lehet felépíteni a városban, amihez szívesen csatlakoznak majd támogatók és szurkolók – tekintett előre a városvezető.

A témával kapcsolatban kerestük Szemán Györgyöt, a Lombard Pápa klubigazgatóját, aki egyelőre annyit mondott: amíg az MLSZ-től nem érkezik hivatalos értesítés a Licencadó Bizottság másodfokú döntéséről, addig nem tudja kommentálni a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!