Lovas

2017.01.24. 16:25

Helyi borok mustrája

Lovas - A helyi borosgazdáknak kínált bemutatkozási lehetőséget az egyik helyi civil szervezet a napokban.

Marton Attila

A faluház nagytermében hagyományteremtő jelleggel megszervezett bormustrára a helyi termelők kaptak meghívást a szervező Lovas Jövőjéért Egyesülettől. - Szerettünk volna létrehozni egy olyan fórumot, ahol a Lovason élő gazdák bemutatkozhatnak, megismerhetik egymás borait és tapasztalatot is tudnak cserélni, mondta Horváth Ferenc, a szervezet elnöke. Hozzátette, a rendezvény jótékonysági célokat is szolgált, ugyanis a befolyt bevételt a helyi gyermekfarsangra fordítja az egyesület.

Mátyás István a borait kínálja. A mustrán tizenkét gazda mutatkozott be, valamennyien beszéltek az általuk hozott nedűről Fotó: Pesthy Márton

A bormustrán tizenkét gazda mutatkozott be, valamennyien beszéltek az általuk hozott nedűről, valamint rövid ismertetőt tartottak a szőlő helyéről és az évjáratról. A résztvevők többsége Lovas környékén rendelkezik ültetvénnyel, a gazdák a borvidéknek megfelelően jellemzően fehérborokkal érkeztek a rendezvényre, összesen több mint húsz bort kóstolhattak az érdeklődők. A leggyakrabban előforduló borfajta az olaszrizling volt.

A jó hangulatról nemcsak a borok, hanem a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar Prima Primissima-díjas prímása, Kalló Zoltán is gondoskodott. A nedűk mellé az egyesület tagjai által készített borkorcsolyákat kínálták, és a gazdák közül is hoztak többen készételeket és süteményeket. A szervezők tervei szerint jövőre ismét megrendezik a bormustrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!