előadás lovason

2018.01.20. 09:00

Biztonságban élhetünk

Magyarország, a térség, a régió biztonságban van, a Visegrádi Négyek képezik az EU motorját, és ehhez képest Brüsszel válságjeleket mutat, erről beszélt többek között ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász Lovason, a faluházban.

Kovács Erika

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász: A Magyar Alkotmánybíróság kimondta, vannak olyan brüsszeli döntések, amelyekkel szemben megállj lehet parancsolni Fotó: Kovács Erika

- A 2017-es és az előtte levő év olyan kihívásokat, válságjelenségeket tartogatott az EU és Magyarország számára, amelyeket kezelni kellett jogi úton, gazdasági-, és társadalompolitikai eszközökkel, hangsúlyozta az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán utalt a régió tíz országában készített felmérésre, miszerint az uniós tagsággal sokan elégedettek a közép-európai térségben, viszont nem elégedettek a brüsszeli vezetéssel, főleg Csehországban, Szlovákiában, és Magyarországon. Ez – mint mondta- arra vezethető vissza, hogy nem tudják kezelni a legújabb gazdasági, biztonsági és migrációs válságot. Nem tesz jót az EU megítélésének az sem, hogy kiderült, az Európai Parlamentben több száz képviselő eladta magát és olyan lobbi listákra került fel, melyek külföldi, tengerentúli pénzügyi érdekeket szolgálnak.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász: a Magyar Alkotmánybíróság kimondta, vannak olyan brüsszeli döntések, amelyekkel szemben megálljt lehet parancsolni Fotó: Kovács Erika

-Mi lenne, ha április 8-án nem a mostani kurzus maradna hatalmon Magyarországon? – kérdezte az alkotmányjogász. Hozzáfűzte, akik úgy gondolják, hogy a mostani értékeket, eredményeket meg kell védeni, azoknak résen kell lenni a választásoknál. Fontos a biztonság, a gazdasági stabilitás, amely akár uniós források nélkül is stabilan tudja Magyarországot tartani. A társadalompolitika az ország nemzeti, keresztény gyökereire is támaszkodik, és meg kell tenni mindent azért, hogy ezt az irányvonalat megtartsa, az eredményeket megőrizze.

A brüsszeli vezetéshez hasonlóan a magyar ellenzék is összevissza kapkod, leginkább a pozícióharc az első, és nem az, hogy valós alternatívát nyújtsanak. Nekik át kell gondolni, számukra fontos-e, hogy bevándorló országot akarnak-e Magyarországból, vagy nem?

Az előadó aláhúzta, a V4 Európa motorja, stabil közösség az EU közepén, amelyre lehet támaszkodni a nehéz időszakban is. Hajtóvadászatot indítanak az egyes tagországokkal szemben, különböző jogállami, és egyéb eljárásokkal riogatják a polgárokat. Mint mondta, helyes, hogy a nemzeti szuverenitásért az állami intézmények is hadrendbe álltak, legutóbb a Magyar Alkotmánybíróság kimondta, vannak olyan brüsszeli döntések, amelyekkel szemben megállj lehet parancsolni. Ilyen a bevándorlás, amelynek kapcsán az unió alapszerződése tagállami hatáskörbe utalja, hogy adott államban kivel kívánnak együtt élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!