Lovászpatona

2015.04.02. 18:39

Sikeres támogatói munka - Rászoruló gyerekek hasznos segítséget kaptak a tanuláshoz

Lovászpatona, Pápa - Harminc hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalnak nyújtott segítséget a tanulásban a Lovászpatonai Ducife Tanoda az elmúlt bő másfél évben.

Polgár Tibor

A programhoz kapcsolódó lovászpatonai projektzárón Orsós Tamás, a Dunántúli Cigányság Felemelkedéséért Közhasznú Egyesület (Ducife) elnöke beszámolt adományosztásaikról, pályázati lehetőségeikről és azok sikerességéről. Végül köszönetet mondott a támogatóknak, köztük Némethné Tibold Szilviának, a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola igazgatónőjének, hogy az intézmény helyet adott a tanoda működéséhez.

– Örülök annak, hogy a programon keresztül meg tudták szólítani a diákokat, akik ezáltal olyan segítséget kaptak a tanulmányaikban, ami a jövőben hasznukra válhat – méltatta az egyesület munkáját Pintér Imre, Lovászpatona polgármestere. A helyi iskola igazgatónője köszöntőjében kiemelte: a tanoda által felkarolt tanulók eredményei javultak, egyúttal csökkent az igazolatlan hiányzásaik száma. Továbbá javult a gyerekek önértékelése, és tudatosan készülnek a pályaválasztásra. A programnak köszönhetően a diákok olyan utazásokon, kirándulásokon vehettek részt, amiket a szülői ház nem tudott volna biztosítani.

A projektzáróhoz kapcsolódó konferencián Tóth Margit Kornélia szakmai megvalósító a Gyömörei Új Esély Tanodát mutatta be. A hasonló programokkal hátrányos helyzetű diákoknak segítenek. Fotó: Polgár Tibor

A projekt másfél éves fennállása során a benne résztvevők jártak például az Országházban, emellett pedig szabadidős és kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal színesítették a mindennapokat.

– A tanulmányokban való segítség mellett nagy szerepet tulajdonítottunk a közös beszélgetéseknek is – mutatott rá Tibolt Zoltán szakmai vezető.

A rendezvényen elhangzott, a Ducife 2009-ben alakult, az egyesület működése során kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre, idősekre és a támogatásra szorulókra. Több alkalommal életmód- és hagyományőrző tábort szerveztek, valamint kulturális és sportrendezvényt tartottak. Pályázatoknak köszönhetően különféle iskolai eszközök beszerzését is sikerült megvalósítaniuk, melyeket a projektzárón Orsós Tamás a lovászpatonai oktatási intézménynek adományozott. Az egyesületi elnök megjegyezte, a környéken magas a roma és a hátrányos helyzetű tanulók száma, őket segíteni kell, hogy érvényesülni tudjanak a közeljövőben.

Az eseményt változatos műsorok zárták, melyet a tanoda és a pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak elő.

Szakmai konferenciát is tartottak

A Lovászpatonai Ducife Tanoda projektzárójához kapcsolódóan szakmai konferenciát is lebonyolítottak Pápán, egy belvárosi étterem különtermében. A hasznos tapasztalatcserével szolgáló eseményen előadást tartott többek között Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense, valamint más tanodák szakmai vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!