Magyarpolány

2017.06.02. 05:33

A Magyarpolányi Passiótól megenyhül a kemény szív

MAGYARPOLÁNY Ismét elkápráztatta közönségét a passió társulata, megmutatva, hogy egy régi, ismert történet is új, felemelő érzést nyújthat.

Penk Tímea

Magyarpolányban a passiójátszás közel negyedévszázados hagyományra tekint vissza. A megújult darabban Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András szövegírók a tizenhetedik századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. Az élőzenés dalok szerzője Szarka Gyula, Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. Pataki András rendezésében Szabó Attila közreműködésével állt össze az előadás, amelyben a falu lakói mutatták be némi ószövetségi jelenet után Jézus szenvedéstörténetét.

Kicsik és nagyok Húros Annamária jelmezeibe bújtak, énekek, táncok ragadták magukkal a közönséget. A kálváriadomb adottságai látványos jelentek kialakítását tették lehetővé. Grőberné Adorján Renáta karnagy és több kórus közös munkáját dicséri az előadás, amelyben a Jézust alakító Horváth Andor színész kiválóan vezette az amatőr szereplőket.

Habár a kereszténység meghatározó eseményét, Jézus szenvedéstörténetét mutatják be a falu lakói az utolsó vacsorától a mennybemenetelig, a darab felemelő élményt nyújt, a közönség emelkedett hangulatban térhet haza. A június 1-jén tartott főpróba támogatóijegy-bevételét a Szent László templom felújítására fordítják. A darabot június első és második hétvégéjén mutatják be.

Szabó Péter fogadós lapunknak elmondta, hogy minden évben új élményt nyújt neki a Magyarpolányi Passió. Óvodás unokája is fellépet a darabban az angyalok között.

- Lenyűgöző a darab, ezért nehéz az előadás után megszólalni. A kemény szíveket is meglágyítja ez a színmű, amelyhez őszintén gratulálok - fogalmazott a fogadós. A tízéves magyarpolányi Németh Sára idén először csatlakozott az énekkarhoz. Szívesen járt a próbákra, és az előadás is felemelő érzésekkel töltötte el. Legjobban az Ördögtánc tetszett neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!