Magyarpolány

2016.07.20. 10:51

Grafikustalálkozó Magyarpolányban

Magyarpolány – Az országban egyedüli a 34. Ajkai Grafika Műhely, mely hagyományosan sokszorosító grafikával foglalkozó speciális, nemzetközi telep – hangsúlyozta Csabai Tibor művészeti vezető.

Hanis Patrícia

A magyarpolányi táborba az idén húszan érkeztek szerte az országból, illetve Párizsból. A francia vendég azért jött Magyarországra, hogy részt vegyen a Németalföldön kialakult, ötszáz éves tradicionális eljárások továbbvitelében.

Fábián László Balatonalmádiból érkezett
Fotó: Penk Tímea

Sztranyák Zsófia Szombathelyről érkezett, Bodnár Imre ajkai, de jelenleg Budapesten él

– Az első grafikák mindig műalkotásokról készültek, azok kicsinyített másolatai voltak, melyeket gazdagabb holland polgárok vásároltak meg házi díszeknek. Később kialakult egy kultusz, melynek mestereit mára számon tartja a művészettörténet. Arra törekszünk, hogy ebben a médiával teletűzdelt világban a két kezünkkel, ilyen háttérrel a grafikát életben tartsuk – mondta Csabai Tibor. Hozzátette, hogy a  nyári telepek a közös munkát és a kötődés erősítését, megtartását jelentik a táborozóknak. Visszatérnek  azok az egykor ajkai lakosok is, akik azóta Budapestre, nagyvárosokba vagy a Balaton közelébe költöztek.

Az ajkai Sipos István fél kézzel is szívesen alkot

Marián Gábor Budapestről érkezett, most először vesz részt a polányi táborban

Csabai Tibor táborvezető

– A tartalmi és formai kereteket mindenki magának állítja fel, egyetlen kikötése van csak a munkának: a helyszínen készített alkotások közül egyet, a mára több mint száz lapos archívumban kell hagyni, melyet kortárs, grafikai gyűjteményként tartanak számon – ismertette a tábor vezetője. Elmondta, hogy akik a nyílt napra nem jutottak el, azok elkészült műveket egy csoportos kiállításon tekinthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!