Magyarpolány

2017.02.20. 09:43

Lélekmelengető énektábor Magyarpolányban

A kitűnő hangulatú Kodály-tábor alkalmat adott az ország egész területéről érkező zenepedagógusok tapasztalatainak cseréjére, élményeik megosztására és a rendezvénynek otthont adó falu szépségeinek, hagyományainak és épített örökségeinek megismerésére is – számolt be Grőberné Adorján Renáta karnagy, ének-zene és hittanár, etnográfus.

Penk Tímea

Tizenkettedik alkalommal adott otthont Magyarpolány a zenepedagógusok, óvodapedagógusok és karvezetők Kodály Zoltánról elnevezett szaktáborának, melyet a Magyar Kodály Társasággal közösen a falu önkormányzata szervezett. Grőberné Adorján Renáta elmondta, hogy a kétnapos programban ezúttal is jelentős szerepet kapott a hangképzés módszertani eszközeinek bemutatása, elsajátítása a mindennapos énekléshez kapcsolódóan, valamint a kodályi pedagógia alkalmazása az iskolában.

- A zenei tábor nem is lenne igazi együtténeklés, kottacsere nélkül, amivel nemcsak egymásnak szereztek örömöt, egyúttal, mindenki bővítette saját dalkészletét, zenei repertoárját – fogalmazott a karnagy.

Kerekesné Pytel  Anna énektanár, karnagy, a KÓTA ifjúsági bizottság és az MKT Felső-Dunántúli tagszervezet elnökségi tagja beszélt a hangképzés különböző módszertani lehetőségeiről, valamint a kodályi pedagógia gyakorlati alkalmazásáról az iskolában. Somorjai Paula énekművész, a Kodály Intézet nyugalmazott docense a hangképzés gyakorlati kérdéseivel foglalkozott. Mindszenty Zsuzsánna karnagy, zenetanár, az ELTE Zenei Tanszékének docense, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége elnöke tájékoztatta a kollégákat a Mindennapos éneklés elnevezésű programjáról és a Kodály-évről.

Módszertani eszközök, készségfejlesztés és repertoárbővítés szerepelt B. Horváth Andrea karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnökségének tagja, valamint Kerekesné Pytel Anna előadásában. Vacsora után Vastag Richard Népművészet Ifjú Mestere-díjas néptáncos a néphagyományok szerepéről a néptánc és a zeneoktatás kapcsolatáról, a még élő szokások megőrzésének gyakorlati lehetőségeiről tartott előadást és gyakorlati bemutatót. Kányási Holb Margit Debrecenben élő, Ferenczy Noémi-díjas textilművész Kulturális folytonosság a tárgyalkotásban címmel osztotta meg gondolatait a tárgyakban testet öltő hagyományőrzésről.

A háromnapos program zárását követően a résztvevő vendégek megköszönték a szívélyes fogadtatást, a vendéglátók figyelmességét és segítőkészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!