Marcaltő

2016.03.30. 14:15

Az igazság harcosa

Marcaltő - A község könyvtára adott otthont a Pap Gábor hajdani püspök, református lelkész életútját bemutató kiállításnak.

Civil Tudósítónktól

Sandl Zoltán polgármester köszöntője után kislánya, Fruzsina szavalta el Pap Gábor versét. Fritz-Beke Éva professzor megnyitóbeszédében alapos részletességgel ismertette az 1827-ben született jogász, író, költő, szabadsághős, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének életútját. A püspök Vilonyán született, édesapja tanította. Nemesvámos község is jelentőséggel bírt életében, ott is nevelkedett. Majd 1847-ben fejezte be tanulmányait Pápán. Bécsbe ment, ahol nevelői állást vállalt. Életében mindig az igazságért, szabadságért harcolt. Országszerte jelentek meg tudósításai, költeményei. Ha a sors úgy hozta, az emberi jogok védelmében mindig síkraszállt. Pap Gábort a 19. századi keresztény-zsidó kapcsolatok előmozdítójaként tartják számon, legendás barátság fűzte a komáromi zsidó hitközség vezetőjéhez, Schnitzer Árminhoz. Pap Gábor lelkészi pályafutása 1850-ben kezdődött.

A hajdani református püspök szolgálati helyeit a kiállításon főként fotótablókon ábrázolják, az asztalokon pedig Pap Gábor műveit mutatják be. Itt látható a pecsétnyomója, valamint az az emléklap, amit 1893-ban a Komáromi Izraelita Hitközség mellett működő Gemilut Chasidim jótékony egylet ajándékozott Pap Gábornak.

Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta több érdekességet osztott meg a közönséggel: Pap Gábor hatalmas könyvtár tulajdonosa, valamint szenvedélyes éremgyűjtő volt. 2011. október 8-án Ihász településen emlékművet avattak az ihászi csata küzdelmeiben részt vevő Pap Gábor honvéd százados tiszteletére.

Szerző: Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!