Márkó

2017.04.29. 07:05

Gálával ünnepeltek - Emlékezetes táncos jubileum Márkón

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra, meg újra meg nem szerzi magának. Megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű (Kodály Zoltán)

Molnár Sándor

Háromnapos programsorozattal ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját a Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület. A teltházas jubileumi rendezvénysorozat záró napján emlékezetes műsort adtak a falu tánccsoportjai, akiket a Zagyva Banda kísért.

A kezdetek felelevenítésében Polányiné Lénárt Katalin az egyesület egyik mozgatórugója segít, aki nemcsak szervezi a programokat, hanem maga is táncol a felnőttek között.

– 2008 őszén az óvodában megpróbáltam egy néptánccsoportot létrehozni. Kezdetben sajnos még nem sikerült olyan oktatót találni, aki szakmailag és pedagógiailag megfelelő tudással rendelkezett volna. A következő évben már időben elkezdtem keresni és úgy gondoltam, hogy ne zárjuk be a tánccsoportot az óvoda keretei közé, mert vannak olyan gyerekek, akik nem Márkóra járnak Óvodába, vagy már kisiskolások. Ők is had legyenek ennek a kis közösségnek a tagjai – meséli a művelődésszervező.

Elmondja azt is, hogy az akkor még csak félig kész állapotban lévő kultúrházban kezdődtek el a próbák.  Az egyesület gondolata 2011-ben fogalmazódott meg, azért hogy hivatalos keretek között tudjanak működni és pályázhassanak olyan forrásokra, amelyekből fejleszteni tudják a néptáncegyüttest és a falut. Madarászné Ifjú Bernadett ügyvéd segített sokat a jogi dolgokban és a pályázatoknál az egyesületnek, amely 2012 januárjától működik.

 

Szabó Sándor „Sanci" személyének köszönthetően, aki nagyon jó pedagógus, kiváló szakember és jó humora is van, ma már a legkisebbektől az idősekig működnek tánccsoportok: az Apró Talpak, a Csicsergő Csemeték, a Csupa Csaj Csapat, a Seniorok és az Örökzöld Néptánccsoport. Mindez, úgy alakult ki, hogy a gyerekek hívták táncolni a barátaikat, a testvéreiket. A próbákon a kicsikre váró szülők is kedvet kaptak a tánchoz. Nulláról indulva lettek ők is táncosok. A nagyok maradtak, mert jól érzik magukat együtt. A Csupa Csaj Csapat tagjai közül sokan már 3-4 éves koruk óta itt táncolnak.

Megtudom azt is, hogy a táncegyüttesek ruháinak elkészítésében nagy szerepet vállal Dodog Bernadett, aki szintén táncos, és a ruhák varrásában, igazításában óriási segítsége, támasza az egyesületnek.

– A három napos rendezvény nagyon feltöltött bennünket! A nehéz helyzetben, amikor tényleg sok a tennivaló, olyan összefogást tapasztaltam az egész falut beleértve, a civil szervezetekkel együtt, amilyenre még nem volt példa eddig. Ötévesek vagyunk hivatalosan. Egyre aktívabbak, egyre nagyobb a közönségünk, és remélem, hogy ez egy hosszú távú és felfelé ívelő út lesz – teszi még hozzá Katalin.

Szabó Sándor művészeti vezető nem tekint munkaként a márkói néptánc oktatói tevékenységére. Akkor is csinálná, ha nem fizetnének érte, mert ez az egyik családja, aminek még nagyon sokat kell fejlődnie.

– Nemcsak táncos szempontból, közösségileg, emberileg mindenféleképpen. Ötéves az egyesület, azt kell, hogy mondjam, gyerekcipőben jár, mint tánccsoport. Ismerünk több évtizedes múlttal bíró táncegyütteseket itt a környezetünkben és ott is generációról - generációra hasonló gondokkal küzdenek, mint mi, de nem baj ebben pont ez a szép – mondja Sanci, aki 2010. október 23-án megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet .

Amikor bekerül a táncosok közé úgy érzi magát, mint hal a vízben, mert ez a természetes közege. Úgy véli a tánccal is azt kell elérni, mint a magyar nyelvvel, amikor meg kell szólalni. Anyanyelvi szinten kell művelni és akkor örömet jelent, mert megérteti magát a mozgás és a tánc, vagy a zene nyelvén az ember. Márkón véleménye szerint azért befogadóak az emberek, mert szeretettel teszik azt, amit tesznek. Amikor nem, az személyiségformáló időszak az életükben és azokból kell nagyon sokat tanulni. Együtt dolgozni sosem könnyű, mindig is problémákkal jár, mindig lesznek ütközések, döccenők, amiken át kell őket segíteni valahogy. Ez a tánctanításon túl egy picit erről is szól, egy kicsit csoport pszichológusnak is kell lenni – vélekedik a népszerű néptánc oktató, aki elmondja még, hogy több időt kellene együtt tölteniük, mert minél többet vannak együtt, annál jobban megy a tánc.

Madarász Péter az egyesület elnöke elmondja, hogy 30 fölötti az aktív tagok létszáma, de kiegészülve a szülőkkel, segítőkkel mintegy 80-100 főt érint Márkó szerte, beleértve a közeli településeket is. A népes közösség élete nemcsak a táncról szól, a tagok baráti társaságot alkotnak és közös programokat is szerveznek. Az egyesületbe bárki beléphet, nyitottak ezen a téren, de elsősorban a néptánc közeli, hagyományőrző emberek közül kerülnek ki a tagjaik. Fő céljuk a Kárpát-medencei kultúra és a népszokások, hagyományok megőrzése, tovább ápolása.

A Cserdülő Kulturális Egyesület fontosnak tartja, hogy tudásukat a környező településeken, sőt, akár az ország távolabbi pontjain, idővel a határainkon túl is bemutassák, ezáltal öregbítve az egyesület és falu hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!