Márkó

2016.04.01. 17:35

Nem elszigetelten élnek

Márkó - A Veszprémtől csupán kilenc kilométerre fekvő, hagyományait a mai napig őrző Márkó tökéletes választás a városi rohanástól elszabadulni vágyóknak.

Ódor Norbert

A falu lakosainak száma mára már megközelíti az 1300 főt, ez főként annak köszönhető, hogy a Márkóhoz hasonló települések egyre népszerűbbek, hiszen kezdik felvenni az Amerikában mára egyre divatosabb kertvárosi szerepet. Az idősebbek mellett a fiatalabb korosztály képviselői is egyre többen döntenek úgy, hogy otthagyják a nagyvárosi életet, és csendesebb, nyugodtabb környezetet választanak maguknak és családjuknak.

Márkó e feltételeknek tökéletesen megfelel. A nemrégiben megépített elkerülőnek köszönhetően a csekély gépjárműforgalom ellenére is rendszeresen járnak autóbuszok, így azok is könnyedén eljuthatnak a csupán tíz percre fekvő Veszprémbe, akiknek nincsen autójuk. A község több civil és társadalmi szervezettel is rendelkezik, így minden hónapban garantált programokat tud kínálni a helyi lakosoknak és érdeklődőknek.

Hartmann Antal, Márkó polgármestere 2010 óta végzett munkájának eredményeként a falu folyamatosan fejlődik. A településen született és a mai napig is ugyanabban a házban élő polgármester a legfontosabbnak a lakosokkal való jó viszony kialakítását és ápolását tartja. Első dolga volt megalapítani a márkói közmunkaprogramot, aminek segítségével bárkinek tud munkát biztosítani. Az embereket becsülni kell, és tudni kell megtalálni velük a közös hangot - fogalmazott a polgármester, miközben büszkeséggel töltve mesélte eddig eltelt öt évének legnagyobb változásait.

Hartmann Antal hat éve polgármester Márkón. Elmondása szerint a falu komoly változásokon ment keresztül az elmúlt időszakban
Fotó: Balogh Ákos

- A 2010-es választás előtt kétszer is harcba szálltam a polgármesteri kinevezésért, sajnos sikertelenül. Magamtól biztosan nem indultam volna harmadszor is, de kedves ismerőseim addig győzködtek, míg megpróbáltam, ekkor már sikerrel. Nem volt könnyű dolgom, hiszen a falu legfontosabb intézményei és épületei gyakorlatilag egyenlők voltak a nullával. Minden építkezés alapja a bontás! Első dolgunk volt az utcák vízelvezetésének kijavítása, hiszen egy nagyobb esőzést követően akár több épületbe is betört a víz. Az óvoda épülete inkább hasonlított egy szénabála-tárolóra, többen panaszkodtak a gyermekek asztmás megbetegedésére. Teljes mértékben önerőből egy új óvodát hoztunk létre korszerű játszótérrel, és a közeljövőben támogatás révén 10 millió forint értékben új eszközök vásárlását tervezzük. A kezdeti 45 gyermek helyett mára már közel 80 óvodást számlálhatunk, és számuk még nőni fog, így további bővítéseket fogunk alkalmazni - avat be a polgármester.

A ravatalozó és az orvosi rendelő teljes felújítása után a kulturális épület következett, amit szerettek volna a fiataloknak vonzóbb létesítménnyé kialakítani. Az önkormányzat tulajdonában lévő összes épület szigetelését és a nyílászárók kicserélését, valamint a legkorszerűbb fűtés bevezetését mintegy 60 millió forint támogatásból végezték el.

Napjainkban is több utcában strázsálnak a munkagépek, ezzel is jelezve, hogy a település fejlődésének még korán sincs vége.

- Október 5-én tartjuk az idősek világnapját, minden évben az önkormányzat lelkes hölgy dolgozói ajándékcsomagot állítanak össze a falu idősebb lakosainak, és személyesen házhoz viszem. Programjainkon a település civil szervezetein kívül több neves előadó is látogatását teszi. A labdarúgócsapat új öltözőt kapott, aminek a minősége magasan kiemelkedik a megyei átlagból. A Márkón folyó ipari tevékenységekből befolyó pénzt is teljes mértékben a fejlődésre fordítjuk, a közeljövő tervei között szerepel a régi óvoda épületének eladása, az ebből befolyó pénzt a falu legújabb részének aszfaltozására fogjuk fordítani - mondta Hartmann.

A márkóiak nem élnek elszigetelten. A különböző szervezeteken belül, mint például a nyugdíjasklub vagy a színjátszó kör, napi rendszerességgel találkoznak a lakosok. A márkói labdarúgócsapat hétvégi hazai mérkőzéseire is szép számmal látogatnak ki a szurkolók, ezenfelül évente megrendezik a falunapot is, ahol szinte az egész falu tiszteletét teszi, kiváló ismerkedési és szórakozási lehetőséget nyújt a lakosok számára.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!