Mezőlak

2017.03.29. 17:40

Kerekítik a világot Mezőlakon

Mezőlak - Igazi sikertörténet Magyarországon a Kerekítő-módszer, amelyben a magyar néphagyomány ölbéli játékai kapnak főszerepet. A Kerekítő baba-mama foglalkozásokból, mondókás és mesekönyvekből, valamint módszertani programból áll.

Polgár Szilárd

Tíz évvel ezelőtt J. Kovács Judit álmodta meg a módszert, és jelenleg immár 70 foglalkozásvezető 200 csoportban várja országszerte a családokat. Március végén létrejött Magyarország első Kerekítő Mintaóvodája, mely a Tengelic Természetvédő Óvoda lett Mezőlakon.

- A tavalyi évben módosítottuk a pedagógiai programunkat. Természetesen maradunk természetvédő óvoda, de mivel minden nap mondókázunk a gyermekekkel, úgy gondoltuk, kiszélesítjük ezt a Kerekítő-módszertannal - mesélte a Naplónak Popovicsné Gyenge Judit, a mezőlaki óvoda vezetője. - Szabadi Melinda kolléganőnk Kerekítő foglalkozásvezető, az ő segítségével vettük fel a kapcsolatot J. Kovács Judittal. Mi is azt valljuk, hogy a gyermek kerek világba születik, és élete az édesanyja karjaiban kerekedik ki. Ezt az anya-gyermek kapcsolatot szeretnénk átemelni az óvodába, hiszen az óvónő és a gyermek kö-zött is ki tud alakulni egy meghitt kapcsolat, így pedig egyszerűbbé válik a beszoktatás - jegyezte meg Popovicsné Gyenge Judit, aki 2013-óta vezeti az ötven férőhelyes mezőlaki óvodát, amely maximális kihasználtsággal működik.

Popovicsné Gyenge Judit és J. Kovács Judit a táblaavatáson Fotó: Polgár Szilárd

Négy szakképzett óvónő és két szakképzett dajka foglalkozik a kicsikkel, körzetileg Mezőlak és Békás gyermekei tartoznak hozzájuk, de járnak ide csöppségek Mihályházáról, Kemeneshőgyészből és Pápáról is. Az elmúlt években megszépült az mezőlaki óvoda épületegyüttesének több helyisége, és az udvari játékok is teljesen megújultak. Március 25-től pedig Magyarországon elsőként Kerekítő Mintaóvoda lett a Tengelic. Az ünnepélyes táblaavatón J. Kovács Judit, a Kerekítő Közösség vezetője és Popvicsné Gyenge Judit mondott köszönőt. Ezt követően a mezőlaki kultúrház nagytermében a Kerekítő Manó Bandája interaktív mesét keltette éltre, bevonva a gyermekeket és a szüleiket is a történetbe. A program végül vidám táncházzal fejeződött be.

- Örülök, hogy a mezőlaki Tengelic Óvoda lett az első Kerekítő Referenciaóvoda Magyarországon. Örömmel mondhatom, hogy már más óvodák is kedvet kaptak. A Kerekítőben mindent a gyermekekért teszünk - nyilatkozta mosolyogva lapunknak J. Kovács Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!