Mihályháza

2015.06.17. 18:50

Kis település, nagy célok

Mihályháza - Az út menti bodzabokrokon zümmögő méhek hangja keveredik a mellettem elkerekező kisgyermekek vidám zsibongásával és a reggeli bevásárlásból hazafelé igyekvő idős hölgyek csevegésével, amikor útnak indulok a helyi polgármesteri hivatalba. Mihályháza, melyet a Marcal folyó és a Bitva patak ölel közre, hosszú és kalandos történelmi múltra tekinthet vissza.

Polgár Tibor

A Memorialis, a korabeli helyi református egyház 18. századi, máig fennmaradt jegyzőkönyve arról számol be, hogy a falu az 1300-as években a nagy múltú Nádasdi család birtokának részét képezte. Emellett további számos dolog őrzi napjainkig a letűnt századok emlékét. – Gyülekezetünk tulajdonát képezi több régi okirat, valamint egy csaknem 300 éves anyakönyv is. Emellett büszkélkedhetünk még múlt századi használati tárgyakkal, kézműves termékekkel, textilekkel. Ezek egy része adomány formájában érkezett hozzánk, majd a 2002 és 2006 között működő falumúzeumban kialakított tárlat részét képezték. Jelenleg helyhiány miatt az épület nem tudja betölteni funkcióját, de bízunk benne, hogy a jövőben ismét megnyithatja majd kapuit – árulta el a gazdag gyűjtemény kapcsán Pátkai Gyula Sándor, a Mihályházi Református Egyházközösség lelkésze.

Mészáros Géza, Mihályháza polgármestere is számos kellemes emlékkel rendelkezik a faluról. – 2006 óta ez a harmadik ciklusom a település polgármestereként. Itt éltem gyermekkoromtól fogva, akárcsak szüleim és a nagyszüleim, ezért nem volt kérdéses számomra, hogy én is itt akarok-e letelepedni – kezdte beszélgetésünket helyi kötődésére utalva a község vezetője. Az utóbbi években számos fejlesztés valósult meg, melyek mind-mind hozzájárultak a település küllemének formálásához. Ahogy a polgármester kiemelte, ide sorolható a közösségi ház renoválása, a Fő tér egy részének megújítása, valamint a helyenként kialakított új járdaburkolat is. Emellett kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy az itt élők kellemes lakókörnyezetben tölthessék mindennapjaikat.



Mészáros Géza polgármester ezer szállal kötődik a faluhoz
Fotó: Vallner Bettina

– Sikerült beszerezni a közösségi közlekedés egyszerűbb lebonyolítása érdekében egy kilencszemélyes kisbuszt, ami nagyban megkönnyíti a különféle egyesületek, civil szervezetek tagjainak a közlekedését, emellett az iskolások és óvódások utaztatását is elősegíti. Hiszen amire a leginkább büszkék lehetünk az az, hogy meg tudtuk tartani az iskolánk alsó tagozatát – mutatott rá a falu vezetője. Noha az alacsony diáklétszám miatt a felső tagozat már korábban megszűnt, a település vezetősége különösen nagy érdemnek tartja, hogy ennek ellenére továbbra is sikeresen üzemeltetik az óvodát, illetve biztosíthatják az általános iskola alsóbb osztályainak képzését. Szintén a legkisebbek örömére a közelmúltban uniós pályázat útján elkészült a sportpálya mellett kialakított játszótér, mely a későbbiekben további fejlesztések elé néz.

– Szeretnénk egy szabadidőparkot kialakítani, mely a jövőben a falunapi és egyéb rendezvények színhelyéül szolgálhat. Aztán a Fő téren kormányzati segítséggel sikerült megvásárolnunk egy ingatlant, melynek a környezetét közösségi térré fogjuk átalakítani. A látványtervek elkészítése jelenleg is folyamatban van – foglalta össze jövőbeli céljaikat a polgármester.

Mihályházán nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az itt élők kellemes lakókörnyezetben tölthessék mindennapjaikat. Ezt szolgálja a nemrég elkészült új játszótér is

A kistelepülés nyújtotta állandó kikapcsolódási lehetőségek mellet azonban egyéb programok is kínálkoznak a szórakozni vágyóknak. – Június 20-án, szombaton immár ötödik Mihályháza Táncfesztivált rendezzük meg, melyre az ország egész területéről érkeznek majd nevezők. Az elmúlt évben közel 500 táncos lépett fel és összesen mintegy 2500 embert vonzott a rendezvény a településre – árulta el Mészáros Géza. Célkitűzéseknek tehát nincs híján a falu és ami talán a legfontosabb: az ehhez szükséges lendület, valamint összetartás sem hiányzik a lakosság részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!