MKB (törlés)

2006.03.10. 15:01

Kézis sztárvarázs

Pamplona - Nem ismeretlen ellenfél a veszprémi kézilabdázók számára a baszk Portland San Antonio. <BR>

Mórocz Zsolt

A férfi Bajnokok Ligája elõdöntõjének sorsolásán az MKB a pamplonai alakulattal került össze, az elsõ mérkõzést Magyarországon játsszák március 25-én 16.15 órai kezdettel, a visszavágó pedig április elsõ hétvégéjén Spanyolországban lesz.

Mindkét csapat játékosai és vezetõi elégedettek a sorsolással, hiszen a veszprémiek és a pamplonaiak egyaránt szerették volna elkerülni az idei kiírás elsõ számú favoritjának beharangozott Ciudad Realt, amely az elmúlt két évben döntõs volt, ám ott vesztett, elõbb a szlovén Celje Pivovarna Lasko, majd pedig a világhírû FC Barcelona-Cifec ellen.

A Portland eredményeinek ismeretében csak viszonylagos lehet az MKB-sok öröme, de hát a legjobb négy között már nincs könnyû ellenfél, egyik nehezebb, mint a másik. Igazából csak hat éve robbantak be a nemzetközi élvonalba a baszkok, amikor 2000-ben elhódították a Kupagyõztesek Európa-kupáját (a döntõben a Dunaferrt gyõzték le, melyben Gál Gyula és Tombor Csaba is szerepelt), majd megnyerték a Szuper-kupa néven közismert Klubcsapatok Európa-bajnokságát.
A következõ esztendõben elsõk lettek a Bajnokok Ligájában is, melynek az az érdekessége, hogy elõbb voltak a legjobbak az egész kontinensen, mint saját hazájukban, ugyanis csak ezután nyerték meg elsõ spanyol bajnoki címüket!
2002-ben a Fotex KC akadályozta meg a pamplonaiakat a címvédésben, amikor az elõdöntõben két nagy csatában a veszprémiek elbúcsúztatták a BL-gyõztest. Egy év múlva bejutottak a döntõbe, melynek elsõ mérkõzésén nyolc góllal verték a Montpellier-t, de a visszavágón a franciák, élvezve a hazai pálya elõnyét, tizenkettõvel nyertek.
2004-ben a Portland története során másodszor is megnyerte a KEK-et.

Könnyû csoportba kerültek a 2005- 2006. évi Bajnokok Ligájában a pamplonaiak. Kettõs gyõzelemmel jutottak túl a svájci Kadetten Schaffhausenen, majd a macedón Pelister Bitolán (Kiril Lazarov nevelõegyesülete). Az RK Zagreb elleni csoportrangadó elsõ ütközetét 31:15-re megnyerték, így hiába szenvedtek 24:20 arányú vereséget a horvát fõvárosban, csoportelsõként jutottak az elsõ kieséses fordulóba, a legjobb tizenhat csapat közé. A nyolcaddöntõben egy másik spanyol gárda, az Ademar León (itt játszik Diaz Ivo és Laluska Balázs) volt az ellenfelük, és csak idegenben dobott több góllal nyerte meg a párharcot a Portland (27:22, 26:31). Ezután sem szakadt meg a spanyol sorozat, hiszen a negyeddöntõben az FC Barcelona következett. Óriási csatákat vívtak az utóbbi években a katalánokkal a baszkok: elsõ BL-gyõzelmük alkalmával a Barcát gyõzték le a döntõben, tavaly csupán kevesebb idegenben dobott góllal maradtak alul velük szemben a nyolcaddöntõben, idén viszont újra a pamplonaiak bizonyultak jobbnak egy hajszállal (27:22, 26:31).

Sztárok sora alkotja a Portland San Antonio csapatát. A kapuban a dán Kasper Hvidt és a svéd Thomas Svensson váltja egymást. Náluk játszik a 2003-ban a világ legjobb kézilabdázójának megválasztott horvát Ivano Balic. Emellett kézilabdaberkekben nagyon jól cseng a spanyol Mateo Garralda, Demetrio Lozano, Alberto Martin, Javier Ortigosa, Alber Rocas, Juan Pérez, a Koldingból érkezett dán Lasse Boesen, valamint a szlovén Zoran Lubej neve. Pamplonában játszik egy ex-veszprémi is, a szerb válogatott beálló, Ratko Nikolic. Kiváló alakulat tehát a baszk együttes, melynek legyõzése nagy bravúr lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!