Telekom Veszprém

2010.11.21. 16:16

Megvan az ötödik - A Veszprém továbbra is hibátlan a BL-ben

Göteborg - Csak a második félidő elején tudta megnehezíteni a svéd Sävehof a magyar bajnok dolgát vasárnap délután a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában rendezett összecsapáson. Az MKB Veszprém KC tízgólos sikert aratott idegenben és továbbra is hibátlan a legrangosabb nemzetközi kupasorozat idei szezonjában.

Horváth Gábor

Sävehof-MKB 31:41 (15:22)
Göteborg, 2500 néző. Vezette: Nikolov, Nachevski (macedónok). 
IK Sävehof: Forsberg - Fridén 3 (3), Barud 1, J. STENBäCKEN 6 (1), Nielsen, R. Johansson R. 6, Apelgren 2. Csere: Bergqvist (kapus), Jakobsson 6, FRITZON 7, Stenbäcken A., T. Johansson 1. Edző: Mikael Franzén.
MKB Veszprém KC: FAZEKAS - Gulyás 5, VUJIN 11 (3), CSÁSZÁR 5, SULIC 6, Terzic 3, Iváncsik G. 4. Csere: Liszkai (kapus), Lusnyikov, Laluska 1, Iváncsik T. 1, PEREZ 5. Edző: Mocsai Lajos.

Kiállítások: 8, ill. 14 perc.
Hétméteresek: 54, ill. 43.

A Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában a svéd bajnok vendége volt a Veszprém, amely hibátlan mérleggel, a B csoport éléről várta a találkozót. A Sävehof ezzel szemben mindössze két pontot szerezve, a hatos utolsóelőtti pozícióját foglalta el.

A vendégeknél a jövő év elejéig még biztosan harcképtelen csapatkapitány, Dejan Peric mellett a régóra vállsérüléssel bajlódó Nikola Eklemovic hiányzott, ők ketten el sem utaztak a csapattal.

A bakonyiakat csaknem másfélszáz drukker kísérte el Svédországba, a szurkolók - a hagyományoknak megfelelően - vastapssal köszöntötték kedvenceiket a kivonuláskor. A Scandinavium elnevezésű, eredetileg jégcsarnokként funkcionáló, impozáns méretű létesítmény csak félkapacitással várta a közönséget, a lelátó egyik részét ugyanis egy fekete függönnyel választották le a házigazdák. Ezzel a csellel sem sikerült telt ház hangulatot teremteni, a fennmaradó ötezer ülőhely körülbelül felét foglalták csak el a nézők a kezdésre.

Első akcióit mind góllal fejezte be az MKB, míg a hazaiak nem céloztak ilyen pontosan, így négy perc után 1:4 állt az eredményjelzőn. A Sävehof nagy erőbedobással rohamozott, s az egyik akciójuk után Lusnyikov került a földre, a pályáról lesántikáló védőspecialistát Perez váltotta. Jól mutatta a két csapat közötti különbséget, hogy a hazai kapuban álló Forsberg az első tíz percben egyszer sem találkozott a labdával, Fazekas viszont több fontos védést is bemutatott, 11. perc: 5:10.

A folytatásban a vendéghatosfal oszlopa, Lusnyikov újra visszatérhetett a játéktérre, s hiába kért időt a Sävehof-tréner Franzén, Gulyás átlövése után már 5:12-re vezetett a magyar bajnok.

A mérkőzés rajtja inkább hajazott egy átlagos magyar bajnokira, mint egy BL-csatára: a veszprémiek könnyedén, erőlködés nélkül irányították a játékot a jobbára hiába erőlködő vetélytárssal szemben. A 20. percben Vujin már hatodszorra helyezte a labdát a hazai kapuba, 9:16. A szerb átlövő mellett Sulic is parádézott, a horvát beálló amint a kezébe kaparintotta a játékszert a hatosvonalon, már nem volt esélyük megállítani őt a hazai védőknek.

A félidő utolsó harmadának elején valamelyest feljebb zárkózott a Sävehof, amely ekkor rendre megtalálta a rést az MKB védőfalán, a veszprémiek pedig elhibáztak néhány támadást. Az egyébként óriási lövő kedvvel játszó svédek csak időlegesen tudták a különbséget csökkenteni, a szünetre hétgólos előnnyel vonulhatott a bakonyi alakulat.

A pihenő arra is remek alkalom volt, hogy néhány játékos megpróbáljon lenyugodni, az első játékrész hajrája ugyanis nem volt mentes a kakaskodásoktól. A kétségbeesetten küzdő hazai védők először Terzicet teremtették földre, majd kiválóan teljesítő Császár került hatalmas csattanással a padlóra. A társak idegesen kérték számon a szabálytalankodók durvaságát, de szerencsére mindkét veszprémi tudta folytatni a játékot.

Fordulás után Mocsai Lajos egy helyen módosított csapatán: Gulyás Pétert Iváncsik Tamás válototta a jobbszélen.

Eladott labdákat követően a hazaiak mínusz négyre (19:23) zárkóztak fel néhány perc alatt, és közelebb is lopódzhattak volna, de Fazekas hárította a ziccert és hetest is hibázott a Sävehof. Nem sokkal később mégis sikerült lőtávolon belülre kerülniük a svédeknek, 38. perc: 22:24. A vendégek teljes rövidzárlata szerencsére nem tartott sokáig, ám a hazai együttes vérszemet kapott és szívósan tapadt vetélytársára. Négy-öt gól volt az MKB előnye, mindkét oldalon rengeteg volt a hiba, támadásban és védekezésben egyaránt. A veszprémieknél Perez tartotta a frontot, a rutinos átlövő három fontos gólt lőtt és rendkívül hasznos teljesítményt nyújtott. A 49. percben Gulyás találatával 28:33-ra módosult az állás. Fazekas rövid időn belül kétszer védett ziccert, így az utolsó tíz percet kedvező állásból kezdhette a magyar bajnok, amely ezt ki is használta. Az 55. percben már tízig számolhattak a vendégszurkolók, 38:28. Nem sokkal később Vujin a saját találatait növelte kétszámjegyűre, a gólgyártást pedig Perez fejezte be egy nagy bombával.

 

Mikael Franzén: - A Veszprém egy nagyon jó csapat. Mindent megpróbáltunk, de a végére elfáradtunk és a vendégek ezt kihasználták.

Mocsai Lajos: - Felkészültünk a hazai csapat játékából, tudtuk, hogy mire képesek. Így a sem lepett meg minket, hogy egy nagyon motivált társasággal találtuk szemben magunkat. Az első félidő elején remek kézilabdát játszottunk. De nem vagyok maradéktalanul elégedett, volt később egy időszak, amikor a hazaiak felzárkóztak. A folytatásban szerencsére ismét növelni tudtuk az előnyünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!