Telekom Veszprém

2011.05.04. 14:19

Kézis változások - A következő tizenöt hónap meghatározó lesz

Veszprém - Kedden lejátszották a Budapest Bank kézilabdaliga fináléjának első mérkőzését, amelyen az MKB Veszprém egy harcos, de nem túl magas színvonalú mérkőzésen magabiztosan gyűjtötte be a győzelmet.

Horváth Gábor

Úgy aratott hétgólos (33:26) sikert kedd este a bakonyi csapat, hogy az első félidőben a címvédő már-már padlóra küldte a Szegedet, ám utóbbi a folytatásban összekapta magát.

A mérkőzést a hosszú éveken át megszokottól eltérően másik pozícióból szemlélte dr. Magyarády Péter. A korábbi elnök ugyanott ült a lelátón, ahol szokott, viszont az április közepi elnökségi ülés óta már nem a gazdasági és operatív vezetői tisztséget tölti be, hanem egy másik titulust, az ügyvivő menedzserit.
 
- Miért a változás? - kérdeztük Magyarády Pétert, aki természetesen továbbra is a klub elnökségi tagja.

- A tisztújítás előzménye az volt, hogy már 2009 év végén írásban jeleztem, hogy nem szeretnék gazdasági és operatív elnök lenni, mert a funkció és az általam végzett tényleges tevékenység nem fedte le egymást.
 
- Az egyesület felépítése, működése is változott.

- Az elnökség hatásköre felerősödött, mostantól mindeni lényegi dologban a kilenctagú testület dönt. A napi kérdésekben Hajnal Csaba ügyvezető határoz, a stratégiai jellegű kérdéseket pedig egy triumvirátus, Hajnal Csaba, dr. Hunyadfalvi Ákos elnök és jómagam vitatjuk meg.

- A csapat nyolc tagjának katari vendégjátékáról az új elnökség döntött?

- Nem, mert azóta még nem volt ülés, de e-mail-ben ezt megvitattuk egymással.

-  Nincs benne a veszély, hogy az együttes magjának elutazása miatt hátrányos helyzetbe kerül a riválissal szemben?

- Szakmai kérdésekben nem vagyok kompetens, azonban nem hiszem, hogy a Szegednek emiatt nagyobb esélye lenne. A másik oldalról pedig: a katari ajánlat pénzügyi szempontból elutasíthatatlan volt.

- A szezonnak hamarosan vége. Hogyan tekint vissza az elmúlt hónapokra?

- Ha megnyerjük a bajnokságot, akkor sem leszek maradéktalanul elégedett. Megvédtük a Magyar Kupa-címünket, ami csak azért volt lényeges, mert ez volt a klub történetének huszadik MK-trófeája, a négyes döntő sportértéke a Szeged kiesése miatt viszont nagyot csökkent. A Bajnokok Ligájából a legjobb 16 között búcsúztunk, ami fájó, még akkor is, ha tudjuk, rossz volt a sorsolásunk. A legerősebb hat-hét együttes között vagyunk, s ott csak nüanszok döntenek. Személy szerint engem különösen zavart a kiesés, mert úgy éreztem, a Barcelona ellen is benne van a pakliban a továbbjutás.
 
- Sokan elsősorban pénzügyi okokkal magyarázzák azt, hogy a magyar bajnok általában alulmarad német, vagy spanyol riválisaival szemben.

- Én annyit módosítanék rajta, hogy szerintem nem a pillanatnyi költségvetés a döntő, hanem a hosszú időn keresztül megrendíthetetlenül stabil gazdasági háttér. Az olyan biztonság, mint amellyel például a Barcelona rendelkezik. A különbség másik fontos eleme pedig az erős, kiegyenlített hazai bajnokság.
 
- Akik gyakrabban böngészik az internetet, jól tudják, hogy Ön nem rejti véka alá véleményét a csapat játékával, irányításával kapcsolatban.

- Mocsai Lajos szakmai tevékenységét rendkívül sokra becsülöm, csak egyetlen dologban van nézetkülönbség közöttünk. Ha egy edző azt mondja, hogy 14, 15, vagy 16 játékosra van szüksége, akkor 14, 15, vagy 16 játékost kell tűzben tartania. Ez szakmailag és emberileg is fontos. Amúgy a csapatnak nagyon jó edzője van. Magánvéleményként természetesen neki is elmondtam a meglátásaimat, emellett továbbra is azt vallom, hogy a klub vezetősége ne szóljon bele a csapat összeállításába.

- A keret összeállításában viszont komoly szerepe van a vezetőségnek. A hírek szerint a közeljövőben nagyobb változások lehetnek (erről bővebben keretes írásunkban).

- Én úgy fogalmaznék, hogy a következő 15 hónap hosszú időre meghatározhatja az egyesület jövőjét. A jelenlegi helyzet szerint 2012-ben két nagy lövőnket, Carlos Perezt és Marko Vujint veszítjük el. Elképzeléseink vannak a helyettesítésükre, de még nem ismerjük a megoldást. Kapusfronton a bőség zavarával küzdünk, itt is sokat spekulálunk. Ez egyébként sokkal kellemesebb gond, mint egy játékos hiánya. Ha elindul a veszprémi kézilabda akadémia, bízhatunk benne, hogy hamarosan több saját nevelésű játékos lesz a csapatban. Légiósok nélkül persze nem megy, de mindenképpen nagyobb számú helyi játékosra van szükség.

 

Egyelőre három játékos, Mirko Alilovic (kapus), Ilyés Ferenc (átlövő) és Schuch Timuzsin (beálló) van a nyári érkezők listáján. A horvát hálóőr leigazolásával a portások száma ötre emelkedett. Kérdés, mellette Fazekas Nándor, vagy Dejan Peric marad-e a keretben. A szerb csapatkapitány még védene, de elképzelhető, hogy olyan kapusedzőként tevékenykedik tovább, aki akár bevethető is. Az biztosnak tűnik, hogy Liszkai Szilveszter más együttesnél folytatja, Paul Teodor (Ferencváros) pedig továbbra is kölcsönben marad. Nagy Kornélnak külföldi ajánlata van, s talán még idén vált. Jevgenyij Lusnyikov biztosan távozik. Idei érkező lehet a horvát, Hud Vedran. Ami a 2012-es teendőket illeti, átlövő poszton több név is szóba került, információink szerint köztük van a balkezes tehetség, Ancsin Gáboré (Löwen) is. Gulyás Péter szerződést hosszabbított, és a Németországba csábított Iváncsik-testvéreket is szeretné megtartani a klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!