Telekom Veszprém

2012.03.25. 14:35

Vér, verejték, kiesés - A BL-től búcsúzott a Veszprém

Veszprém - Hatalmas küzdelemben és izgalmak között búcsúzott a Bajnokok Ligája idei szezonjától az MKB Veszprém KC. A spanyol Ademar León az utolsó pillanatban szerzett góllal vívta ki a legjobb nyolc közé jutást. Élőben tudósítottunk. Nyilatkozatokkal!

Horváth Gábor

MKB Veszprém-Ademar León
27:25 (16:12)

Veszprém Aréna, 5000 néző. V.: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok). MKB Veszprém KC: ALILOVIC - Gulyás 1, VUJIN 8 (2), Császár 2, SULIC 7, Ilyés 2, IVÁNCSIK G. 4. Csere: Fazekas (kapus), Laluska 1, Terzic, Vilovski, Perez 2, Schuch. Edző: Mocsai Lajos. Ademar León: Losert - Krivoslykov 3, Ferrer 2, Carou, ANDREU 3, ROBLEDO 6, STRANOVSKY 6 (2). Csere: ALAMO (kapus), Ruesga 3, Cutura 1, Goni, Baena 1, Borges. Edző: Isidoro Martin Martinez.
Kiállítások: 12, illetve 18 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/2.

A bemutatás előtt a szurkolótábor kemény-magja - a Himnusz-éneklés betiltása elleni tiltakozásul - kivonult a lelátóról. Az EHF indulóját hatalmas füttyszó fogadta. A kezdésre visszatértek a drukkerek, óriási hangorkánban kezdődött a találkozó. Két elhibázott MKB támadással rajtolt a meccs, a másik oldalon Ruesga volt eredményes. Az első hazai találatot Laluska szerezte, 3. perc: 1:1. Iváncsik Gergő gólja után már a Veszprémnél volt a vezetés, miközben a csarnok majdnem felrobbant. Alilovic védését követően Sulic duplázta meg a hazai előnyt. Egyre inkább lendületbe jött az MKB, a gépezett ugyan kicsit akadozott, de tíz perc múltán négygólos (7:3) hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Andreu szépített, majd Alilovic védett ziccert.

A spanyolok mestere cserékkel frissítette csapatát, sikertelenül, 15. perc: 8:4. Az Ademar emberhátrányban gyötörte be a labdát a hazai kapuba, míg a Veszprémnek kissé nehézkesen ment a támadás előnyben. Ahogyan azt a felek korábban megjósolták, hatalmas intenzítással ment a harc a bakonyiak védőfalában. a másik oldalon sem volt kisebb a küzdelem, de a hazai csapatnak könnyebben ment a támadásépítés és befejezés, 19. perc: 10:6. Nem sokkal később Iváncsik Gergő ötre növelte az előnyt. Alilovic védett kétszer egymás után nagyot, majd Sulic indításból meglőtte saját maga ötödik, együttese 13. gólját, 13:7. A leóniak kilenc és fél perccel a félidő vége előtt időt kértek. Stranovsky duplájával zárkózott a León, a 25. percben, 14:10-nél Mocsai Lajos kért időt.

A megbeszélés után Ferrer talált be, Alilovicot Fazekas váltotta. Vujin bombája után megint négy volt a különbség. Ilyést érthetetlen okból küldték le két percre a bírók, hiába szerezte meg a labdát a Veszprém, a León volt eredményes, 15:12. Császár lövése szerencsésen pattant, Ilyésé viszont kapu fölé ment. Négygólos hazai előnnyel vonultak pihenőre a felek.

A szünetben a spanyolok is kapust cseréltek, Alamo jött Losert helyére. Ruesga találatával indult a játékrész. egy szép támadás után a beállós Andreu kettőre csökkentette a különbséget. - Mindent bele - jött a biztatás, de Alamo újabb labdát fogott. A 35. percben 16:15-re alakította a León az állást, az MKB teljesítménye támadásban visszaesett, Perez állt fel a padról. Andreu és Sulic kapott össze egymással a földön fekve, előbbi hevesen reklamált, mindkettő két percet kapott. A közjáték után Stranovsky egyenlített, Mocsai időt kért. A veszprémiek képtelenek voltak kapuba találni, Krivoslykov góljával vezetett az Ademar. Perez törte meg a második félidei átkot, 39. perc: 17:17. Vujin villant, majd Gulyás lépett meg egy lopott labdával, "mindenki szurkoljon!" - harsogta a B-közép. Kettős emberelőnyben támadhatott az MKB, s Perez 20:18-ra alakította az állást.

A bakonyiak kezdtek magukra találni támadásban, ám a védekezést is össze kellet szedniük ahhoz, hogy kivívják a továbbjutást. Robledo a 44. percben ötödik gólját lőtte, 21:20. Nem sokkal később ismét egalizált a vendéggárda. Alilovic hetest védett, ennek ellenére a León átvette a vezetést, 47. perc: 21:22. Iszonyatosan nehéz helyzetbe került a Veszprém. A közönség minden támogatást megadott, de a csapat nem tudott kilábalni a hullámvölgyből. Vujin büntetőből egyenlített, 12. perce maradt az MKB-nak.

Iváncsik Gergő 23:22-re alakította az állást, nem sokkal később Andreu megkapta harmadik kétpercesét, így végleg kiszállt a küzdelemből. Alamo újabb ziccert hárított, ezúttal Perez közeli próbálkozását. Kíméletet nem ismerő, igazi test-test elleni küzdelem zajlott mindkét kapu előterében. Vujin az 53. percben kettőre növelte a hazai előnyt. Hatékonyan védekezett a Veszprém, amelynek egy gól hiányzott a továbbjutáshoz. Egy perccel később már az sem, Sulic volt eredményes, majd Alilovic védett. Stranovsky találata után ismét a horvát beállós lőtt gólt, 55. perc: 26:23.

Alilovic védett, de Vujin eladta a labdát, Ferrer szépített. Három perccel a vége előtt Vujin fejbe találta a vendégek kapusát, Robledo mellé bombázott. Császár talált be, ráadásul Borgest ki is állították róla. Az izgalmak tetőfokra hágtak, 27:24-es állásnál egy perc volt vissza, a spanyolok időt kértek. Ruesgánál támadóhibát fújtak. Az MKB kezében volt a továbbjutás, de néhány másodperccel a vége előtt a hazaiak eladták a labdát, s Baena büntetett. Kiesett a Veszprém.

Mocsai Lajos: - Gratulálok a kollégámnak és csapatának. Háromgólos győzelem is elég lett volna a továbbjutáshoz. Hullámzott a játékunk, jól kezdtünk, aztán ellenfelünk utolért bennünket, a végjátékban pedig a vendégek javára dőlt el a csata. Az utolsó másfél percben két komoly hibát követtünk el, ez megpecsételte a sorsunkat. Sajnálom, hogy így történt. Jó tempót diktáltunk, amelyben a León remek partnernek bizonyult. A második félidőben a védőjáték jól működött, sajnos nem tudtunk annyi lerohanást indítani, amennyi szükséges lett volna.

Mirko Alilovic: -  Gratulálok a Leónnak. Jól játszottuk egész meccsen, a véghajrában viszont elveszítettük a párharcot. Nagyon rosszul érzem magam, harcoltunk, de nem volt szerencsénk. Talán jövőre...

Isidoro Martin Martinez: - Nagyon boldogok vagyunk. Jelentős siker ez számunkra, még sosem voltunk a BL legjobb nyolc csapata között. Látványos meccset vívtunk. Az utolsó pillanatokban szerencsével dőlt el az, hogy ki jut tovább. Elégedett vagyok a csapatommal, gratulálok a játékosoknak.

Robledo: - Ez egy álom. Az utolsó pillanatban dőlt el. Hatalmas dolog egy ilyen nagy együttest megverni, mint a Veszprém.

 

OLDALTÖRÉS: Kivonultak a drukkerek a meccs előtt

17.49: Fokozódik a hangulat. Az aréna már majdnem teljesen tele van. Mosonyi József szpíker próbálja izzítani a szurkolókat. Eközben a B-közép kivonult az arénából. Vélhetően nem Józsi, hanem az EHF himnusz-tiltási akciója miatt. "Isten, áldd meg a magyart..." - áll egy hatalmas, Veszprém feliratú magyar zászlón, amelyet a kapu mögötti, kiürült szektorban feszítettek ki a drukkerek.

17.49: Fokozódik a hangulat. Az aréna már majdnem teljesen tele van. Mosonyi József szpíker próbálja izzítani a szurkolókat. Eközben a B-közép kivonult az arénából. Vélhetően nem Józsi, hanem az EHF himnusz-tiltási akciója miatt. "Isten, áldd meg a magyart..." - áll egy hatalmas, Veszprém feliratú magyar zászlón, amelyet a kapu mögötti, kiürült szektorban feszítettek ki a drukkerek.

17.49: Fokozódik a hangulat. Az aréna már majdnem teljesen tele van. Mosonyi József szpíker próbálja izzítani a szurkolókat. Eközben a B-közép kivonult az arénából. Vélhetően nem Józsi, hanem az EHF himnusz-tiltási akciója miatt. "Isten, áldd meg a magyart..." - áll egy hatalmas, Veszprém feliratú magyar zászlón, amelyet a kapu mögötti, kiürült szektorban feszítettek ki a drukkerek.

17.40: Császár Gábor és Martin Stranovsky váltott néhány barátságos szót egymással középkörben. Mindkét játékos együttese legjobbja volt az első találkozón. A magyar irányítóra és a szlovák válogatott szélsőre ma is fontos szerep várhat.

17.32: Az előző három BL-kiírásban spanyol csapat búcsúztatta az MKB-t, kétszer a Barcelona, egyszer a Ciudad Real. A León nincs az említett együttesek szintjén, de ebben a szezonban már számos alkalommal bemutatta, hogy nehéz elbánni vele. A tét hatalmas, ez jól látszik a melegítő játékosok arcán.

17.26: A hazaiak mind a 16 kerettagot jegyzőkönyvbe írták, a León 14 játékost nevezett. A mérkőzésnek norvég játékvezetői lesznek.

17.20: Pályán a csapatok. Először a vendégek, majd némi dudaszó kíséretében a veszprémiek érkeztek a pályára.

17.13: Megérkeztünk az arénába. A szurkolók jelentős része még kint, a csarnok előtti csodás napsütésben múlatja az időt. A médiajelenlét fokozott - ez is mutatja az összecsapás rangját.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első körében 31:28 arányban maradt alul a Veszprém az Ademar León otthonában. Az összecsapás igencsak tanulságos volt: a magyar bajnok gyenge kezdés után abszolút vetélytársa fölé emelkedett, majd a hajrában szinte teljesen összezuhant támadásban a játéka. Ez a fáradtság mellett annak volt köszönhető, hogy a spanyolok nyitott védekezésre váltottak, amely alaposan megzavarta a vendégeket. A León történetében először győzte le az MKB-t, de Mocsai Lajos együttesének még így is jó esélye van a sorozat legjobb nyolc csapata közé kerülésre.

A héten a közvélemény szempontjából kissé háttérbe szorult a találkozó, már ami a szakmai oldalt illeti. Mióta a veszprémi klub arra kérte szurkolóit, ezúttal ne énekeljék a magyar Himnuszt a mérkőzés előtt, ez a téma foglalkoztatja leginkább az embereket. Mint ismeretes, az egyesületet az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) fenyítette be, amelynek lényege: amennyiben a drukkerek éneklése miatt továbbra is borul a meccset megelőző hivatalos menetrend, a szervezet komoly bírságot ró ki. Az EHF szigorúságára érdekes reakciók születtek: míg az MKB és a Veszprém Kézilabda Fan Club azt kéri, a drukkerek legyenek tekintettel az EHF "kérésére", addig Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Himnusz eléneklésére buzdította a szurkolókat, Porga Gyula, Veszprém polgármestere pedig butaságnak és ostobaságnak nevezte a szabályzatot. Meglátjuk, kire hallgat a hazai tábor. Hamarosan az arénából jelentkezünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!