Monostorapáti

2016.01.01. 12:30

Czuczor Sándor, az EU jószolgálati nagykövete

Külön misét érdemelne, hogy mennyi értékes könyv jelent meg a helytörténet témakörében Veszprém megyében az elmúlt esztendőben. Legyen az akár monográfia, lexikon, képgyűjtemény vagy csak helyi kiadvány, de mindegyik erősíti azt az öntudatot, hogy a településünkön át vezet az út a járásunkba, onnan a megyénkbe, no meg még a régióba is.

Lelkületben egyértelmű, térben alighanem cáfolhatatlan, időben pedig kissé kaotikus azért ez a szemlélet, mert a sok jószándékú amatőr vagy félprofi kutató saját tevékenységét nem nagyon hangolja össze másokéval. Történtek és történnek erre kísérletek, szervezett próbálkozások még a megyén belül is. Vannak ugyanis kitüntetett korok és vannak könnyebben hozzáférhető források. Másoknak meg nagyon utána kell járni. Etalon, azaz több érték- és mértékmutató példa pedig rendelkezésre áll. Nekem most Az almádi monostor című vaskos kötet ugrik be, amelyet egyik istenáldotta tehetségű és szorgalmú történész tanítványom, a tapolcai Hangodi László írt meg röpke 371 oldalon. Mi az, hogy megírt? Egy alaposan megkutatott, minden fellelhető forrást feldolgozó, saját erejét s idejét sem kímélő, helyi régészeti feltárásokon nyugvó és gazdagon illusztrált kötet alkotójáról beszélek. S ki adta ki ezt a kötetet? Maga a monostorapáti önkormányzat, áldozatkész támogatókkal. Nem a járás, nem is a megye és nem országos intézmény - pedig megérdemelte volna.

Megérdemelte volna, mert összefogott olyan embereket, akik önzetlenül segítették egy középkori város, ráadásul locus authenticus, azaz hiteles hely feltárását. Mondhatnánk persze, hogy van működő bencés monostor megyénkben is, ráadásul korábbi, mint az almádi, mert azt csak 898 éve kezdték építeni Kapolcs és Monostorapáti között. Igen ott, az Eger-patak völgyében, mert legtöbben Balatonalmádira gondolnak, s nem véletlenül. Még az 1994-ben kiadott Magyar Nagylexikon is félretájékoztat, más kiadványokat nem is említve. Hályog-eltávolító hatalmas munka volt tehát a kötet, amely hároméves kutatással alapozta meg a fokozatos feltárást is: lelkes lokálpatriótákkal, iskolásokkal és diákokkal. A tudatos tevékenység ezzel nem állt le. Nyaranta folytatódik a feltárás. Folytatódik: lassan, de biztosan.

Hogy milyen katalizátor-szerepe van egy ilyen kitartó kutatásnak és helyreállításnak, arra a legszebb illusztráció, hogy ismét fellendült a helynevek elemzése: Mit is jelentett Almád? Mitől Almádi Balatonalmádi? Vajon miért szerepel ikerpárként több Almád és Berény helynév a Kárpát-medencében? Nos, így ér össze előbb-utóbb két megyebeli település önmegismerési tevékenysége, mert a fővároson és a megyeszékhelyen kívül is zajlik az élet. Még azt is megkockáztatnám, hogy nem csupán boldog új évet kívánnak egymásnak, hanem tesznek is érte. Mindez nekem valahogy Ady Endrét juttatja eszembe, aki 110 éve írta le: „...Egymásralelten esküszünk, hogy a Bakonyok Bakonyából minden rest álom messze tűnt”. 2016-ra több dolog akár meg is valósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!