Monostorapáti

2016.03.23. 12:57

Népszerű a kosárfonás Monostorapátiban

Monostorapáti - Reneszánszukat élik a kézműves mesterségek, egyre népszerűbb a kultúrház kosárfonó szakköre.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt lapunknak a szakkört vezető Dezső István, kapolcsi kosárfonómester. István szerint a már vagy hat éve minden ősszel induló szakkörbe egyre többen jelentkeznek. Nemcsak helyi, hanem például tapolcai, gyulakeszi, diszeli tagok is ott vannak hetente két-három órát, hogy megtanulják a kosárfonás fortélyait.

A kosárfonó szakkör egyre népszerűbb Monostorapátiban. A képen jobbról a második a szakkör vezetője, Dezső István (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A szakkör vezetője örömmel osztja meg tudását az óvodákban, iskolákban és az egyre érdeklődőbb felnőttek körében. A hagyományos kosárformák mellett ma már a modernekre is igény van, akár hal, nyúl vagy – karácsony táján – fenyő alakú kosarat is fonnak a szakköri tagok. Köztük jó néhányan több éve visszajárnak a fonás és nem utolsósorban a jó hangulat kedvéért. Munkáikat szívesen elajándékozzák, de azokból tavasszal kis kiállítást is rendeznek. Ősszel pedig, amint a kerti munkák elfogynak, újra találkoznak, és szorgalmasan, egyre ügyesebben hajlítgatják az előre beáztatott vesszőket. István maga termeszti a fűz egy részét, de a patakparti mellett az úgynevezett amerikai fűz vesszőit szintén használják. István előkészíti, főzi, hántolja, zörgősre szárítja, majd a szakkör előtti napon beáztatja az alapanyagot. Bánatára ma már egyre kevesebb kosárfonó őrzi a gyönyörű mesterség csínját-bínját, ezért is igyekszik minél több embernek átadni a lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!