Nagyalásony

2017.03.23. 11:51

Kamerarendszer saját erőből a lakók és kirándulók biztonságáért

A térségben élőkön kívül a kirándulók is ismerik a Ludas-tó nevét. A Nagyalásony környékén túrázók felkeresik a község határában levő szabadidőparkot.

Tisler Anna

A parkban fából készült padok, asztalok, játékok vannak, középen pedig egy tó. Annak elődjében egykor ludak fürödtek, ma már állatok nincsenek, csak az elnevezés utal rá. A terület nagy létszámot vonzó programoknak ad otthon, ott tartják többek között a falunapot.

A Ludas-tó a helyiek és kirándulók kedvelt pihenőhelye

A közbiztonságra, amellyel soha nem volt gond, tavaly ősz óta a rendőrségre bekötött kamerarendszer is ügyel. Csöngei Gábor polgármester elmondta, hogy a beruházás saját erőből készült el. A 15 kamera lefedi azokat a területeket, amelyeken nagyobb a mozgás, de a rendszer 32 kamerára  bővíthető. A felvételek alapján már jártak el szabálysértőkkel szemben. A lakók biztonságérzetét a polgárőrség is növeli. A polgárőrök bármikor feltűnhetnek az utcákon, a szolgálatot úgy szervezik, hogy a mozgásuk ne legyen kiszámítható. Annak is örülnek, hogy a körzeti megbízott is letelepedik, a községben épít családi házat.

Az 509 lelkes községben, amely a térség központja is, nem ritka az építkezés. Az elmúlt három évtizedben nem változott lényegesen a bejelentett állandó lakosok száma, 500 és 540 között mozog. Az Ifjúság utcában most is több ház épül. Nagyalásonyban minden évben születik gyerek. A fiatalok, ha tehetik, otthon maradnak. Annak oka, hogy a településen minden szolgáltatás adott, van védőnő, háziorvos, fogorvos, boltok, vendéglő. A posta épületét az önkormányzat tartja fenn, így megőrzött munkahelyet és egy szolgáltatást. Működik az óvoda és az iskola, ahova a térségből is járnak gyerekek. A munkaképes korúak 25 kilométeren belül három várost is elérhetnek, így akár a három műszakos munkarendet is tudják vállalni. A többség Pápán,  Ajkán és Devecserben  talál munkát. Az önkormányzat közfoglalkoztatottakat is alkalmaz, a start programban hét, a hosszú távú foglalkoztatásban négy személyt. Míg sok településen az okoz gondot, hogy kinek adják meg a lehetőséget a jövedelemszerzésre, Nagyalásonyban pedig az, hogy kevés a programba bevonható munkanélküli. Feladat van bőven, a nagy zöld területek gondozása, a beruházások adnak munkát egész évben.

Csöngei Gábor polgármester hatodik ciklusát tölti

A község sokat pályázik, jelenleg is több  vár elbírálásra. Csöngei Gábor jó helyzetben van, ugyanis gyermekkorát is Nagyalásonyban töltötte. Képviselőként kezdte az önkormányzati munkát 1990-ben, majd 1994 óta polgármester. Ismer mindenkit, tudja az igényeket, a lehetőségeket. A kistérség településeivel is jó  a kapcsolat, az önkormányzatok és a polgármesterek ha kell, segítenek egymásnak. Több pályázatot adtak már be közösen. Négy kistelepüléssel, Viddel, Somlóvecsével és Dabronnyal együtt adták be munkagépek beszerzésére a pályázatot, amellyel a külterületi és az önkormányzat kezelésében levő utakat tarthatják karban. A 30 millió forintos támogatási igény elfogadásáról még nem született döntés. Az óvoda épületének a felújítására 28.5 millió forintot nyertek, az összeget  tetőcserére, fűtéskorszerűsítésre, nyílászárók cseréjére és vizesblokk felújításra fordítják. Az intézmény egy csoportos, jelenleg 24 gyermekkel működik. A helybelieken kívül Vidről, Somlóvecséről és Kisszőlősről fogadnak gyermekeket. Az egészségház felújítására beadott pályázatról hamarosan döntést hoznak az illetékesek. A művelődési ház felújítása is szerepel a terveik között. Az egészség megőrzését és a közösségépítést is szolgálja a tervezett sportpark, ahol a felnőttek is tudnak mozogni. A parkot kellemes környezetben, a Ludas-tónál építik meg. A település központjában levő forgalmas Kossuth utca és Béke tér járdáját újítják fel az adóssagkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak nyújtott támogatásból.

A közösségi programokat is igényli a lakosság. Megemlékeztek a forradalom és szabadságharc évfordulójáról, majd április 30-án lesz a hagyományos májusfa állítás. A fát a Ludas-tónál állítják a férfiak. A kitáncolást május 27-én a gyereknapon tartják. A falunapra vidékről is sokan érkeznek. Az idén ősszel falukirándulást szerveznek, és megtartják az idősek napját, a Mikulás ünnepséget valamint minden olyan programot, amelyet igényel a lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!