Nagyesztergár

2016.09.19. 17:00

Rajnai szőlőtőke a bakonyi községben

Az önkormányzat épülete előtt a virágzó rózsák mellé két szőlőtőke került a közelmúltban.

Müller Anikó Hanga

A kis bakonyi település, Ányos Pál szülőfaluja tizenöt éve szoros kapcsolatot ápol a Rajna-vidéki Bad-Kreuznach-i Partnerkapcsolatok Szövetségével. 2001-ben kötöttek együttműködési szerződést, a települési és a német kisebbségi önkormányzat és a Német Nemzetiségi Kör közreműködésével.

Minden évben találkoznak delegációik, az idén nyáron a nagyesztergá-riak fogadták német vendé-geiket. Jubileumi ünnepségen elevenítették fel az eltelt időszak történéseit, a német nemzetiségi nap programján pedig nagy sikerrel fellépett a Musikverein Frei Laubersheim-Volxheim fúvószenekar.

Bakos György vette át Roswitha Basting-Göttelmanntól a szőlőtőkét, melyet az önkormányzat épülete elé ültettek el
Fotó: Müller Anikó Hanga

A küldöttség vezetője Peter Frey polgármester és Roswitha Basting-Göttelmann, a Testvértelepülési Egyesület elnöke volt. Roswitha asszony elmondta, mivel az egész falu megvendégelésére elég rajnai bort nem tudtak magukkal hozni, így jelképesen két szőlőtőkét ajándékoznak, rajta fürttel, kérve, olyan helyre ültessék el a faluban, hogy bárki szedhessen róla majd szőlőt. Az ajándékot Bakos György, a helyi német nem-zetiségi önkormányzat elnöke vette át, akinek a szakmája kertészmérnök, ami garancia arra, hogy a növény értő kezekbe került.

A szőlőtőkék a falu közepén, az önkormányzat előtt fordulnak majd termőre, jelképezve ezzel is a két település, civil szervezeteik és az ott élők barátságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!