Nagytevel

2015.10.11. 19:54

Megyei német nemzetiségi gála Nagytevelen

Nagytevel - Több mint háromszázan vettek részt a 25. Megyei Német Nemzetiségi Gálán, melynek ez alkalommal Nagytevel adott otthont.

Polgár Bettina

A gálát régiónként rendezik meg, megyénkben négy ilyen körzet található – tudtuk meg Wágenhoffer Kornéliától, a magyarországi németek regionális irodájának vezetőjétől. Idén a pápai térség szolgált az ünnepség helyszínéül, ahol a régió kultúrcsoportjai gazdag programkínálattal készültek a jeles eseményre. – A német nemzetiségűek gálájának elsődleges célja a hagyományőrzés, emellett pedig lehetőséget biztosít arra is, hogy a megyei németség képviselői évente egyszer találkozzanak – hangsúlyozta Wágenhoffer Kornélia.

Az eseményen Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke kiemelte: ez volt az első olyan gálaműsor, melyet német nyelvű szentmise előzött meg, és ezt a tradíciót a továbbiakban is szeretnék folytatni. – Idén 172 német népi éneket gyűjtöttünk össze a megye több településéről. Ezekből a későbbiekben négy füzet is készül, melyekhez Márfi Gyula veszprémi érsek írt ajánlást – jegyezte meg beszédében nemzetiségi vezető.

Hagyományőrző tevékenységéért idén Schlecht József kapta a megyei német önkormányzat Ehrenpreis elnevezésű díját

– Hazánk azon térségében élünk, ahol különösen színes a nemzetiségi térkép – fogalmazott a rendezvényen Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. – A magyarországi, így a megyénkben élő németek is folyamatosan igyekeztek helytállni a munkában, emellett pedig figyelmet fordítottak arra is, hogy ápolják hagyományaikat. A kulturális értékek megőrzését településeinken 48 német nemzetiségi önkormányzat és a Veszprém Megyei Német Önkormányzat biztosítja. Tevékenységük révén erősödött a német nemzetiségi oktatás, a fiatal nemzedéknek a német nyelv és kultúra iránti érdeklődése – fűzte hozzá.

A gálán ebben az évben is átadták az Ehrenpreis elnevezésű díjat, mellyel hagyományosan azokat a személyeket tüntetik ki, akik hosszú ideje kiemelkedő tevékenységet folytatnak a Veszprém megyei németség érdekében. Idén Schlecht József részesült ebben az elismerésben. A kitüntetett muzsikus fiatal korától kezdve azon munkálkodott, hogy fennmaradjanak a bakonyjákói német nemzetiségi énekek, emellett pedig a gannai asszonykórus harmonikásként is tevékenyen szerepelt vállalt a hagyományőrzésben. A remek hangulatú esemény ezúttal is hajnalig tartó svábbállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!