Nagyvázsony

2015.11.09. 13:08

A Fekete Sereg közel húsz éve áll a jó ügy szolgálatában

Nagyvázsony – Támogatás, felkarolás, megsegítés, iránymutatás – idestova közel húsz éve áll a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület ezek szolgálatában.

Heffler Péter

A „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesületet még 1997-ben alapították harminc, 15–30 év közötti nagyvázsonyi fiatallal. A „sereg” azzal a céllal jött akkor létre, hogy a nagyvázsonyi fiataloknak hasznos szabadidő-eltöltést biztosítson szervezett programokon keresztül. 1999 óta úgynevezett Teleházat is működtetnek, ahol jelenleg tizenöt fiatal önkéntessel és tizenöt gyermek mellett két főállású munkatárssal dolgoznak, továbbá három-négy külföldi fiatal segítővel, akik az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) program keretében általában egy évig teljesítenek szolgálatot náluk. Több rangos elismerést gyűjtöttek be a közel két évtizedes munka alatt, de Kandikó Rita elnöknek valószínűleg mindezeknél sokkal többet jelent a tudat, hogy segítettek azokon, akik rászorultak.

Önkéntes programon észt és osztrák résztvevőkkel újítottak fel egy halászcsónakot a közelmúltban
Fotó: Kandikó Rita

– Szervezetünk célja, hogy a nagyvázsonyi és a környékbeli fiataloknak hasznos szabadidő-eltöltést biztosítsunk, felkaroljuk a csellengőket, valamint támogassuk alulról jövő kezdeményezéseiket falunkban és minden olyan fórumon, ahol lehetőségünk adódik rá – mondta Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke. – Feladatunknak tekintjük a fiatalok érdekképviseletét is. Tagjai vagyunk a regionális és országos szervezeteknek, szövetségeknek. Helyi, megyei, regionális és nemzetközi rendezvényeket szerveztünk, valamint képzéseket, ifjúsági cseréket, rövid tanulmányutakat és szemináriumokat tettünk lehetővé. Egyesületünk az Európai Önkéntes Szolgálat hálózatában küldő és fogadó szervezet, és 2004 óta, az unióhoz való csatlakozásunkkal az EuroMed programba is bekapcsolódhattunk. 2009-ben a Fiatalok a Világban program keretében egyesületünk koordinált egy egyéves európai–dél-amerikai programot, továbbá foglalkoztunk a fenntartható fejlődéssel távol-keleti és afrikai szakemberekkel is. 2009-től az Élethosszig Tartó Tanulási Programba is bekapcsolódott szervezetünk. A több mint egy évtizedes munkánk során törekedtünk, arra, hogy településünket és a Fekete Sereget ne csak helyben, hanem a régióban, hazánkban és a határokon túl is megismerjék. Különösen nagy öröm számunkra, hogy nemzetközi munkánk során negyvenegy országban, négy kontinensen mutatkozhattunk be és arra is, hogy egyesületünkhöz harminchárom országból látogattak el fiatalok és velük foglalkozó ifjúsági szakemberek – árulta még el az elnök.

A közelmúltban a Fekete Sereg egy csoportos önkéntes programot is szervezett, amiben észt és osztrák résztvevők voltak. Kandikó Rita elmondta, hogy a program célja egy régi halászcsónak felújítása volt, ami ma a Panoráma Hotel bárjában található, és ahol most már borospolcként szolgál. Megtudtuk még, hogy november 2-án két tagjuk is európai önkéntes szolgálatra Finnországba indult, ahol jelenleg az adventi előkészületekben vesznek részt. A két fiatal éppen munkanélküli volt, ezért az egyesület elnöke biztos benne, hogy ezzel a szolgálattal is értékesebbé tudják tenni számukra, illetve ők is saját maguknak az életüket. Következőleg január 4-én nyolc hónapra Palermóba küldenek két főt, decemberben Angliába, jövő év januárjában pedig Walesbe utaznak egy képzésre, majd ismét Palermo az úti cél egy ifjúsági csere-előkészítő találkozóra, ahol a média lesz a téma, hogy aztán következzen Innsbruckban egy nemzetközi hálózat szakmai találkozója, amelyben hátrányos helyzetű fiatalokat segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!