Nagyvázsony

2016.10.29. 16:50

Hisznek az önkéntes munkában

Nagyvázsony - Idén jártak Skóciában, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, de már készülnek Nepálba és Kenyába a nagyvázsonyi Fekete Sereg fiataljai, míg eközben helyben is fontos munkálatokban segédkeznek.

Heffler Péter

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesülettel már többször is foglalkoztunk ebben az évben, melynek oka, hogy a nagyvázsonyi klub nemcsak helyben biztosít remek önkéntes munkákat a fiataloknak, hanem szerte a nagyvilágban is. Igaz, legutóbb éppen egy helyi programmal hallattak magukról, ugyanis a Séd partján segédkeztek egy híd megépítésében.

- A nagyvázsonyi teniszklub már nagyon régóta tervezett egy hidat építeni a teniszpálya és horgásztó között csörgedező csermely fölé - árulta el Kandikó Rita, az egyesület elnöke a hídépítés gondolatáról.

- Mikor júliusban a klub tagjai látták, hogy raklapbútorokat készítünk a Pálos kolostor romjaihoz, akkor megkerestek minket, nincs-e kedvünk nekik is segíteni egy hidat építeni. Júliusban meg-ígértük, hogy a szeptemberi csoportos önkéntes programunkba beépítjük - fűzte hozzá Kandikó Rita.

Az egyesület híd mellett idén már épített tűzrakó helyet és egy szökőkút alapjait is megásta, de segédkezett a szüreti felvonulás előkészítésében is, valamint ezek mellett kétszer három hétre fogadott fiatalokat különböző országokból. Hosszasan lehet még sorolni az idei programjaikat, hiszen már az év első fele is igen mozgalmas volt számukra. Így februárban a nagyvázsonyi IKSZT-vel és a Herman Ottó Intézettel közösen szerveztek Helyi Aktivációs Műhelynapot, amiben több mint százan vettek részt. Továbbá segítettek az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület helyi fejlesztési stratégiájának elkészítésében az ifjúsági munka területén.

Március elején az egyesület Palermóba küldhetett öt fiatalt egy nemzetközi ifjúsági csereprogram keretében, majd áprilisban patakmeder-tisztítást vállaltak, immáron tizenegyedik alkalommal, amelyet hét településsel közösen szerveztek a Nagyvázsonytól Monostorapátiig húzódó szakaszon. Májusban a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal, az általános iskolával és az idei évben a Veszprémi Civil Házzal közösen ötödik alkalommal szervezték meg a roma napokat az iskolában.

Júniusban nemcsak önkénteseket fogadtak, de az egyesület elköltözött a régi-új helyére a Reményi Antal Rendezvényházba, majd Glasgow-ba utaztak tíz fiatallal egy nemzetközi ifjúsági cserére, ahol a FITTebb Európáért címet viselő sportos táborban vettek részt finn, osztrák, lengyel és skót fiatalokkal. A program egyik csúcspontja a Celtic Park meglátogatása volt, ahol megtekintették a Celtic FC-Lincoln Red Imps Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést. Még mindig júliusban a Művészetek Völgyében a Teremtés Udvar programjában segítettek, amit a Herman Ottó Intézet szervezett. Ide olyan önkénteseket hívtak, akik külföldön önkéntes szolgálatot teljesítettek és megosztották az élményeiket ezzel kapcsolatosan.

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület rendre szerepet  vállal a helyi feladatokban is, legutóbb például   hidat építettek Nagyvázsonyban (Fotó: Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület)

Augusztus első hetében nyolc fiataljuk a spanyolországi Lugóba utazott egy nemzetközi ifjúsági cserére, ahol az egészséges életmód volt a téma. Szeptember elején hat ifjúságsegítőt küldtek Palermóba egy képzésre, ahol a mentorokat készítették fel az önkéntesek segítésére olasz, francia, vietnami, kenyai, nepáli és magyar mentorok. Ennek folytatásaképpen ők is küldhetnek 2017-ben hat hónapra egy-egy magyar fiatalt Nepálba és Kenyába, illetve ők is fogadhatnak majd Nagyvázsonyban nepáli és kenyai diákokat. Éppen november első hetében választják majd ki azt a három önkéntest, aki Nepálba öt hónapra, Kenyába hat hónapra, Finnországba pedig egy évre elutazhat az Európai Önkéntes Szolgálat keretében.

Az évnek ezután sem lesz vége számukra, november 6-án négy fővel Írországba mennek egy nemzetközi képzésre, ahol ők egy ukulele műhelymunkát fognak vezetni. Az egyesületben egyébként Huszti László vezetésével minden csütörtökön ukuleleszakkört tartanak a gyerekeknek, fiataloknak. November 22-én nyolc fiatalt látnak vendégül, akik az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Portugáliából és Erdélyből érkeznek, de részt vesznek adventi teaesten Pulán az ifjúsági klubban, Taliándörögdön a KÖSZI Bázison és Veszprémben az Új Nemzedék Pontban is.

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület már tizenkilenc éve áll az önkéntesség szolgálatában és próbál segíteni a hozzájuk forduló fiataloknak, hogy milyen utakon, milyen irányokba lenne érdemes elindulniuk az életben, elsősorban a másokon történő segítésen keresztül.

- Mi hiszünk az önkéntes munkában, mert ezzel egy közösséghez is tartozunk, önzetlenül segítünk másoknak, új emberi kapcsolatokat építünk, amit később tudunk kamatoztatni - vallja erről Kandikó Rita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!