Nap képe

2010.08.02. 15:12

Fél másodperces esély - Óriás napfolt mellett a Nemzetközi Űrállomás

Július 28-án központi csillagunk peremén új napfolt bukkant fel (AR1092 számmal), amely azóta több kitörést is produkált. Az elkövetkezendő időszakban - megfelelő szűrő segítségével - szabad szemmel is megfigyelhető objektum kerekedett belőle, amelyhez hasonló méretű csak ritkán látszott a napfoltminimum utáni években.

Ladányi Tamás

Egy talán még ennél is ritkább esemény emelte az óriási napfolt megjelenésének rangját, ugyanis a Nemzetközi Űrállomás vonult el a Nap korongja előtt augusztus 2-án a veszprémi Castor Csillagvizsgálóból szemlélve, amely - szerencsés egybeesés - éppen az említett napfolt közelségében haladt el. Ezt a jelenséget sikerült megörökítenem egy fotósorozat segítségével, amelyből a mellékelt felvételen két egymás utáni kép került felhasználásra.

Az előkészületi számítások a www.calsky.com/ szoftver segítségével történtek, amelyek pontosnak bizonyultak; eszerint az űrállomás átvonulásának lefényképezésére mintegy fél másodperc kínálkozott...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!