Nap képe

2012.02.01. 14:32

Fiatalít a jeges fürdő a Balatonban

Míg az átlagember nagykabátban is didereg a parton, s a nyári kánikulát próbálja emlékeibe idézni, hogy meg ne fagyjon; addig Rauch István és barátja, Kovács József január utolsó napján is fürdik a Balaton jeges vízében. Örömmel teszik, már legalább tíz esztendeje.

Sámel József

A két férfi jajveszékelés nélkül mártózik meg a vízben.

- Az évek során a szervezetünket fokozatosan szoktattuk a hideg vízhez - árulta el Rauch István. - Amikor a Balaton hőmérséklete húsz fok alá csökken, még kiúszunk a mólóhoz, tíz fok körül már csak a jégtörőket kerülgetjük. A befagyott tóban pedig csak merülünk, naponta fél percig.

- Hogy milyen érzés? Ki kell próbálni - veszi át a szót Kovács József. - A hideg vizet meg lehet szokni. Az ember felfrissül, s egy idő után már hiányzik. Amióta rendszeresen, télen-nyáron fürdünk, elkerül bennünket az influenza, a megfázás, a nátha.

-Csöppet sem sietnek ki a vízből, élvezik a fürdőzést.

- És most jön a java - szól Rauch István. - A sikeres merülésre iszunk egy snapszot. Néha még süteményt is hozunk. Megérdemeljük, nem?!

A férfiak nem várják a nyarat: a víz hőfoka nekik most kiváló, és tömeg sincs.

- Nagyjából 20-22 fok felett a tó már csak dagonyázásra való - mondják egyetértésben, majd hozzáfűzik: amíg bírják, úsznak és merülnek éven át.

 

A teljes cikket a Zalai Hírlap honlapján olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!