Nap képe

2012.04.20. 08:22

Ne tépjük le a virágot!

Megyei körkép - Várjuk a napsütéses tavaszi hétvégéket, hogy kirándulhassunk a természetbe. Ha jó helyet választottunk a kiruccanásra, akkor legalább ötféle különleges virágra bukkanhatunk - feltéve, ha nem a kocsiablakon keresztül szemlélődünk.

ifj. Vasuta Gábor

A jó hely alatt aránylag zavartalan cseres-tölgyes vagy bükkös erdőket értek, ahol van egy sziklagyep vagy legalább egy tisztás. Legnagyobb tömegben lilás, avagy fehér fürtös virágú növénykével fogunk találkozni, az odvas keltikével, illetve, ha a virág alatti levele úgy néz ki, mint összezárt ujjú tenyerünk, akkor ujjas keltikét találtunk. Én tudom, nehéz megállni, hogy ne gyűjtsük őket csokorba, de higgyük el, nem érdemes. A csokor szavatossági ideje  öt perc, utána dobhatjuk el fonnyadt virágainkat.
 
Ha élénk kék színre leszünk figyelmesek, azt jelenti, hogy csillagvirágra bukkantunk. A szép, dallamos nevű szellőrózsák is kora tavasszal nyílnak. Leggyakoribb közülük a sárga virágú bogláros szellőrózsa, de vannak védett fajaik is, mint az erdei és hármaslevelű.


 
A téltűrés bajnokai a hunyorok, amelyeknek mind a három magyarországi fajuk védett. Az illatos hunyor, ami a Mecsek környékén nő, gyakran már február közepén bontogatja zöld szirmait, ami a helyzetnek megfelelően úgy néz ki, mint egy növényi bőrszerkó, semmi finom sziromság. Vajon mi porozhatja be a még télies időben? A poszméheknek ugyan van bundájuk, de ők még hűvösebb nyári reggelen is szivatóval indulnak, elég sokáig rezegnek egy helyben, hogy elérjék az üzemi hőmérsékletüket.
 
Ugyancsak korán kelők a mérgező boroszlánok, különösen a farkasboroszlán nevű kis cserje. Kis lilás virágai elég durva anyagból készültek, ami nem is csoda, mert igazából ezek megszínesedett levelek, virágfunkcióval. Ha beléjük botlunk magasabb hegyi bükkösökben, érdemes hozzájuk lehajolni, mivel nem intenzív illatuk elképesztően finom, megérne egy analízist a Nina Riccinél.
 


Az élet lassan elindul a száraz gyepeken is. A tavaszi hérics lángoló sárga virágait már messziről észlelhetjük, a leánykökörcsinét már kevésbé. Na ez aztán tényleg el van látva téli kabáttal, szirmainak hátoldala finom, ezüstszínű szőrökkel van borítva. Nem vennék rá mérget, de szerintem elnevezésében van valami népi huncutság még a gyantázás előtti időkből.

Lehetne sorolni tovább a tavaszi virágokat napestig. Ha pedig ritkább és kiadósabb botanikai élményekre vágynak, böngésszék a nemzeti parkok programajánlóit. Emlékezetes élményekhez juthatnak, nem beszélve a jó társaságról, mert aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!