Emléktáblát állítottak

2020.10.22. 14:00

Ötvenéves a Bakonyerdő

A bakonyi erdőgazdaság fél évszázados jubileuma alkalmából visszatekintettek a múltra, emléktáblát avattak, fákat ültettek, valamint könyvet is kiadtak.

Laskovics Márió

A ünnepi megemlékezést a Bakonyerdő Zrt. hu­szá­rok­elő­pusztai vendégházában tartották. Varga László vezérigazgató köszöntőjében kifejtette: az 1960-as évek végén az erdészeti ágazaton belül a fakitermelés, -feldolgozás és -értékesítés egy keretbe foglalása új felállást képviselő nagyvállalatok létrejöttét eredményezte.

Varga László vezérigazgató köszöntőjében az elmúlt ötven évet idézte fel, valamint szólt a jelenlegi működési körülményekről
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A keszthelyi és a magas-ba­konyi állami erdőgazdaságok, valamint a Budapesti Fűrész-, Lemez- és Hordóipari Vállalat vinyei fűrészüzemének összevonásával jött létre a Balaton-felvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság (Befag) 1970-ben, keszthelyi székhellyel. A vállalat több mint 69 ezer hektár területen, 10,3 millió köbméter élőfa-készlettel kezdte meg az új típusú gazdálkodást.

Varga László vezérigazgató, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár együtt leplezte le a jubileumra készült emléktáblát

Az állami vállalat 1993-ban részvénytársasággá alakult, majd 2001-ben Pápára tette át székhelyét, s a cégnév Bakonyi Erdészeti és Faipari Rt.-re változott. A jelenlegi nevet 2003-tól viseli. 2005-ben a társasági forma zártkörűen működő részvénytársaságra módosult, napjainkban teljesen állami tulajdonú.

Varga László vezérigazgató, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár Czebei Sándor és Matyasovszky Albert egykori vezérigazgatókkal, valamint Takács Szabolcs kormánymegbízottal emlékfákat ültetett el
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Több mint 63 ezer hektár földterületen közel 15 millió köbméter élőfa-készlettel gazdálkodunk. Immár hét erdészetünk és 60 gazdálkodási egységünk működik. Két fafeldolgozó üzemmel is rendelkezünk: a Befag parkettagyár Zalahalápon és a franciavágási fűrészárugyár Ugodon – számolt be Varga László. Hozzáfűzte, magas színvonalon jelentős lépéseket tettek a természetközeli erdőgazdálkodás terén, miközben felépítettek egy közjóléti turisztikai hálózatot, amely hazánk egyik leglátogatottabb rekreációs célpontja. Végül a vezérigazgató bejelentette, a cég könyvet adott ki a jubileumra.

Kovács Zoltán or­szág­gyű­lési képviselő köszönetét fejezte ki az erdészeknek, a dolgozóknak, hogy rendben tartják erdeinket.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, a bakonyi természeti környezet ékköve az országnak

– A Balaton partjától a Kisalföldig változatos tájegységek tartogatnak szépséget az erdőt látogatók számára. Ez a természeti környezet ékköve az országnak, ami komoly felelősséggel jár. Biztosítani kell az erdők védelmi funkcióit, folyamatosan fejleszteni kell a közjóléti rendeltetés lehetőségeit – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, a Bakony Nógrád és Zala után hazánk legerdősültebb tájai közé tartozik, igazi gyöngyszem, természeti értékekben gazdag térség történelmi múltunkat őrző emlékhelyekkel.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára röviden beszámolt a településfásítási programról
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kiemelte, hogy az erdőgazdaság a jó gazda gondosságával bánik a terület csodáival. A településfásítási program kapcsán megjegyezte: mintegy 470 településnek biztosítottak sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel hívják fel a figyelmet az erdők gyarapításának fontosságára.

Az ünnepségen Németh Sándor nyugalmazott vezérigazgató-helyettes emlékpla­ket­tet kapott a Bakonyerdő történetének feldolgozásáért végzett munkájáért.

Németh Sándor nyugalmazott vezérigazgató-helyettes emlékplakettet vehetett át Varga László vezérigazgatótól a Bakonyerdő történetének feldolgozásáért végzett munkája elismeréseként

Ezt követően egy jubileumi emléktáblát lepleztek le, majd Czebei Sándor és Matyasovszky Albert egykori vezérigazgatóval, valamint Takács Szabolcs kormánymegbízottal emlékfákat ültettek el. A közös ebéddel zárult rendezvényen közreműködött a Bakony Vadászkürt Egylet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában