Hogyan utazhatunk a szomszédba?

Eltérő szabályok mellett utazhatnak be a magyarok a szomszédos országokba.

Marton Attila

Emberek a Makenzie tengerparti strandon, miközben leszáll egy repülőgép a lárnakai nemzetközi repülőtéren. A ciprusiak május 10-től 65 országból fogadnak turistákat Fotó: MTI/AP

Fotó: Petros Karadjias

A Konzuli Szolgálat oldalán csütörtökön érvényes szabályok szerint szabad és korlátozásmentes a belépés Horvátországba a Pfizer-, Moderna- és Szputnyik vakcinával oltottaknak az első dózist követő 22. és 42. nap között, és az AstraZeneca első dózisával oltottaknak az első adag felvétele utáni 22–84. nap között. A többi vakcina esetében a két dózis felvétele és 14 nap eltelte biztosít szabad belépést. Aki nem rendelkezik védőoltással, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigénalapú gyorsteszt felmutatása szükséges.

A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a Covid betegségen, és azt a határátlépéskor igazolni tudja 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR-teszttel vagy antigénteszttel, illetve a fertőzésen való átesettséget bizonyító orvosi igazolással.

A 12 év alattiak mentesülnek a tesztelés alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt dokumentummal. Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12 és 18 év közötti korosztályt.

A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás címéről, ezeket az adatokat javasolt az erre szolgáló honlapra a beutazás előtt feltölteni.

Szlovéniába korlátozások nélkül utazhatnak az érvényes magyar oltási védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ennek hiányában azok is, akik legalább 14 napja megkapták a vakcina második dózisát (egyadagos esetében szintén 14 nap után), vagy az utóbbi hat hónapban átestek a betegségen. A karanténkötelezettség más esetben negatív PCR-teszt bemutatásával kerülhető el.

Szerbiába korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be a magyarok, amennyiben hazánkból érkeznek. Ukrajnába minden belépni szándékozó külföldinek 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt kell bemutatnia a határon, az oltás és a betegségen való korábbi átesés sem jelent könnyítést. A Szlovákiába Magyarországról beutazó mentesül a karantén alól, ha legalább két hete megkapta a Pfizer- vagy a Moderna- és minimum négy hete az AstraZeneca- vagy a Janssen-vakcina első adagját, vagy az utóbbi 180 napban átesett a betegségen vagy 18 éven aluli. Más esetben kötelező a karantén, amely a Szlovákiában elvégeztetett negatív PCR- vagy antigénteszt eredménye birtokában hagyható el akár első nap.

Emberek a Makenzie tengerparti strandon, miközben leszáll egy repülőgép a lárnakai nemzetközi repülőtéren. A ciprusiak május 10-től 65 országból fogadnak turistákat
Fotó: MTI/AP

Romániába korlátozás – teszt, oltási kötelezettség és regisztráció – nélkül lehetséges a beutazás, mert hazánk a zöld zónába tartozik. Az Ausztriába való beutazáshoz nem szükséges teszt annak, aki az elmúlt fél évben átesett a koronavíruson, vagy megkapta a Pfizer-, AstraZeneca-, Janssen-, Moderna-, Sino­pharm-oltás egyikének első dózisát legalább 22, legfeljebb 90 napja, vagy megkapta az oltóanyag mindkét adagját. A teszt – amelyet angolul vagy németül kell bemutatni – 48 órán belüli antigén- vagy 72 órán belüli PCR-teszt lehet. A nem egyedül utazó tíz év alattiak teszt nélkül is beléphetnek. A 10–18 év közötti nem oltott és a betegségen át nem eső gyermekek teszt bemutatására kötelesek. A beutazáshoz regisztrálni kell a belépés előtti 72 órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!