Folly Arborétum

2021.12.14. 09:00

A szokottnál később értek be a tobozok

Jelentős érdeklődés kísérte a badacsonyörsi Folly Arborétumban szombaton megrendezett tobozszüretet.

Szijártó János

Forrás: Szijártó János/Napló

A tobozok leszedése minden évben egyedülálló élmény a Folly Arborétumban, ahol ezúttal a tulajdonos, Folly Réka köszöntője után Imre Zsuzsanna és Szegedi Barnabás kalauzolta végig a vendégeket a fenyők világában. 


Közvetlenül a bejáratnál tobozbemutató fogadta a látogatókat, akik a két szakembertől részletes felvilágosítást kaptak a toboztermők törzséhez tartozó növényekről. Több más mellett a cédrusok és a ciprusfélék közötti különbségről vagy éppen a hosszútűs fenyőkről, a tiszafákról és áltiszafákról, a borókákról, a mamutfenyőkről. A különböző méretű és formájú tobozokat feliratozva, törzs, osztály, rend, család, alcsalád, illetve nemzetség szerint rendszerezve tekinthették meg az érdeklődők Imre Zsuzsanna és Szegedi Barnabás szakmai tájékoztatása mellett. Mint elhangzott, idén kicsit később értek be a tobozok, mint az elmúlt években, ezért november helyett december 11-én, advent harmadik hétvégéjén tartották meg a szüretet. 

Forrás: Szijártó János/Napló


Az arborétum kertészei a bemutató utáni túrán beszéltek a kert, a fák történetéről, és közben – érettség függvényében – különböző tobozokat, egyebek mellett atlasz- és himalájai cédrus, valamint az óriástobozú fenyő termései kerültek a kosárba a vendégsereg nagy örömére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!