oktatás

2021.05.14. 11:30

Élettel megtelt iskolák: már hiányolták a diákok a közösséget

A diákok örülnek a társaknak, a végre élettel teli iskolának, a tanárok pedig a következő öt hétben nagy figyelmet fordítanak a közösségépítésre.

Rimányi Zita, Laskovics Márió, Tóth B. Zsuzsa

20210513 Veszprém Felső tagozatos diákok a Dózsa György Általános Iskolában Lengyel Károly iskolaigazgató matekórát tart a hetedikeseknek Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A pápai Weöres Sándor Általános Iskolában a tantermen kívüli digitális munkarendben a tanórákat és az egyéb foglalkozásokat is a KRÉTA rendszer segítségével órarend szerint tartották meg, tudtuk meg Mógor Adrienn intézményvezetőtől.

– Egyik nagy előnye, hogy a diákok kérdéseire azonnal tudtunk reagálni. A szülők is elégedettek voltak eme lehetőséggel, így az otthoni tanulás nem jelentett pluszterhet. Azon diákoknak, akiknek nem volt megfelelő digitális eszközük, heti rendszerességgel, papíron juttattuk el a feladatokat. Ez osztályonként egy-két diákot jelentett csupán. Az alsó tagozatosok sikeresen visszailleszkedtek a jelenléti oktatásba, most már csak néhány gyerek tanul otthon – mondta Mógor Adrienn.

– Bízunk abban, hogy felsőseink is örülnek a végre élettel teli iskolának, igyekszünk a következő öt hétben nagy figyelmet fordítani a közösségépítésre. A tumultus elkerülése érdekében diákjaink három bejáraton lépnek be az iskolába testhőmérséklet-mérést és kézfertőtlenítést követően. A fertőtlenítésre kiemelten figyelünk. Ehhez minden eszköz rendelkezésünkre áll az operatív törzsnek és a tankerületi központnak köszönhetően – számolt be Mógor Adrienn pápai intézményvezető.

– Két hónap távoktatásban hosszú idő. Mi, pedagógusok örülünk, hogy újra itt vannak az osztálytermekben a gyerekek. Főleg az ötödikesek és a hatodikosok jöttek boldogan. Jó volt ezt látni. A hetedikesek és a nyolcadikosok önállóbbak és jobban megtalálták az elmúlt időszakban a társas kapcsolattartás formáit. A kisebbeknek a közösség, az együttlét élménye hiányzott, ami kihatott a személyiségükre is. Míg az elmúlt tanév online oktatása alatt többeknek azzal is gondjuk volt, hogy a tananyaggal haladni tudjanak, most inkább a barátaikkal való találkozás hiánya viselte meg őket, erről számolt be nekem több diák is, akiket megkérdeztem. Azon vagyunk, hogy most ezt a hiányt pótolhassák – mondta el Lengyel Károly, a veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója.

Lengyel Károly, a dózsavárosi iskola igazgatója és a hetedikesek, akiknek épp matematikaórájuk kezdődött el
Fotó: Penovác Károly/Napló

Az igazgató arról is beszélt, hogy a tanárok az idei távoktatásra felkészülhettek, ezért volt ez az időszak más, mint az előző tanévi. Előre számoltak vele, hogy sor kerülhet rá. Tartottak egy olyan napot is, amikor kipróbálták a családokkal való online kapcsolattartást.

Kidolgoztak egy mentori rendszert, amely a lemaradókat segíti, és rögtön működtetni kezdték, amint nem mehettek be az iskolába a felsősök. Így a távoktatásra átállás és a tantermekbe visszatérés is zökkenőmentesebb volt Lengyel Károly szerint, bár nem gondolja, hogy teljesen nehézségek nélküli. Sok online órát tartottak pedagógusaik, változatos digitális tartalmakkal. Meggyőződése alapján ezért is vették ezúttal könnyebben a diákok a távoktatás jelentette akadályt.

A tapolcai Batsányi János Gimnáziumban a tanulók többsége megjelent az intézményben, elvétve hiányzott néhány krónikus beteg diák, aki igazgatói engedéllyel maradt távol. Tarnóczai Géza történelem szakos tanár első tapasztalatai pozitívak, érezhetően megkezdődött a visszaszokás a hagyományos keretek közé fél év online oktatás után.

– A személyes jelenlét szenvedett leginkább csorbát az online oktatással. Az, hogy ezt most visszakaptuk, az oktatás minden szereplőjének érdeke, és előnyére válik – szögezte le Tarnóczai Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában